Начало Кикбокс и муай тай Защо муай тай е добър за детето ви?

Защо муай тай е добър за детето ви?

Защо муай тай е добър за детето ви?
0

Поддържането на активен начин на живот чрез физически дейности като спорт допринася неимуверно много за доброто ни физическо и психическо здраве. Изключитлено важно е възрастните да бъдат физически дейни, за да имат силен имунитет и да се чустват добре в кожата си. Но това се отнася в още по-голяма степен и за подрастващите. Спортът е незаменима част от физическото и менталното развитие на децата. В залата или на игрището подрастващите развиват физическите си умения, завързват социални контакти, забавляват се и подобряват самочуствието си.

В наши времена родителите имат палитра от най-различни спортни дисциплини, които да изберат. В последните две десетилетия все по-популярни стават и бойните спортове като бразилско джу джицу, кикбокс, муай тай и др. Смесените бойни изкуства също стават все по-утвърден спорт с всяка изминала година и достигат до по-голяма маса с всеки изминал ден.

Често пъти родителите пренебрегват бойните спортове (освен карате и таекуондо, които са базирани повече на ‘ката’ дисциплината), защото ги е страх децата им да не пострадат и „да не им бъдат счупени носовете“. Истината обаче е малко по-различна. Муай тай е бойно изкуство, което се практикува по цял свят от хора в най-различни възрастови групи. То включва удари с ръце, лакти, колена, крака, а също така има и сериозна доза ‘граплинг в стойка’.

Безопасен ли е муай тай за детето ви?

twitter.com

Муай тай е високо интензивен спорт, който може да е изцедяващ и труден дори за възрастни, защото е съпътстван с много тежки удари. Това обаче не се отнася за детските класове, които са проектирани на първо място да осигурят безопаснотта на детето.

Заниманията за начинаещи се провеждат с цел да запознаят малчуганите с основните техники, като в същото време се набляга на упражнения, които да заздравят мускулатурата на детето и да ги подготви за физическия аспект от спорта. С напредване на времето (годините) се започва с лек спаринг, който винаги се провежда с нужните протектори.

Както всеки друг спорт, бил той боен или не, и тук от огроно значение са треньорите. Тяхното присъствие гарантира безопасността на децата ви. Той следи за правилното изпълнение на поставените задачи, учи ги на базисни упражнения. За разлика от тренировките по футбол или баскетбол, тук децата могат да бъдат рзделени на групи по две и треньорът да им обърне далеч повече внимание, отколкото в спортовете с топка.

Ползите от муай тай за детето ви

Ако се чудите дали да запишете детето си на муай тай или друг боен спорт, трябва да знаете, че освен физическото здраве, бойните спортове учат децата на ценности като уважение към противника и смиреност.

Подобрява физическо здраве

Активното дете е здраво дете. Редовните тренировки правят детето гъвкаво, силно, бързо. Муай тай занятията винаги започват със сериозна загрявка, която напряга цялото тяло и работи по всички мускулни групи. Тренировките обикновено приключват с упражнения за сила и издръжливост.

Повдига самочуствието

С течение на времето детето ви ще започне да усъвършенства различни техники и комбинации и по този начин ще придобие повече увереност не само в уменията си, но и в живота като цяло. Повишеното самочуствие ще му помогне да се справя с проблемите в училище и да изисква повече от себе си.

Самозащита

Вместо да оставите улицата да учи детето ви на самозащита чрез използването на хладни оръжия, тренировките по муай тай ще го научат на далеч по-стойностни неща в този аспект. И ако вашата закрила над детето е достатъчна до определен момент, то училищният тормоз е извън вашите „законови рамки“. В училище децата придобиват най-ценните си уроци относно това как да станта пълноправен и ефикасен член на обществото и ако са подложени на физически или психически тормоз, то би било хубаво да могат да се защитят сами, а не да се оплакват на други. Уменията, които вашето дете ще придобие в залата, ще му помогнат да се самозащити от заплахите в училищния двор или на площадката. Другият вариант е „да обърне другата буза“…

Изгражда здрава психика на детето

Треньорите по муай тай ще „изцедят“ детето ви до последен дъх и ще го научат, че никога не трябва да се отказва от крайната цел. Мотивацията и куража, че всичко е възможно, стига да се трудиш за него, ще направи детето ви целеустремено и ще го накара да работи здраво, което е далеч по-важно от това дали ще стане професионален атлет или не.

Развива социалните му умения

Муай тай не е отборен спорт, но и тук са нужни партньори и групови занимания. Тежките занятия спомагат за изграждането на приятелства между децата, а също така те се учат да работят в екип и да си помагат. Груповите занятия насърчават детето да работи с друго човешко същество и по този начин изгражда контакти и връзки с непознати. Често пъти приятелството по спорт е за цял живот.

Как да намерите праивлната зала

Без значние дали ще е борба, бразилско джу джицу, бокс, ММА, на първо място говорете с треньора. Опознайте го доколкото е възможно и се убедете, че оставяте детето си във възможно най-правилните ръце и безопасна обстановка. Прегледайте отзивите в интернет за залата/треньора. Наблюдавайте няколко тренировки, за да се убедите сами, че всичко е наред с детето ви, но не прекалявайте. Рано или късно ще трябва да го оставите само, за да направи грешки и по възможност да се учи от тях. В залата за бойни спортове егото се оставя на вратата, а това се отнася и за вас. Ако детето се забавлява и придобива нови умения, то няма значение дали се справя най-добре или най-зле от групата.