Начало ММА Загуба за Александра Тончева със спорно съдийско решение

Загуба за Александра Тончева със спорно съдийско решение

Загуба за Александра Тончева със спорно съдийско решение
0

Загуба със спорно съдийски решение записа Александра Тончева на професионалната ММА сцена. Българката участва в 33-ото издание на водещата сръбска верига „Serbian Battle Championship“ (SBC), която се проведе на 21-ви август в Оджаци. Родената във Варна състезателка се изправи срещу Моника Кучинич, а съдиите присъдиха успеха на словенката, за която това бе втора победа на профи ринга.

Треньорът на клуб „Десант“ и наставник на Тончева – Николай Добруджански, направи детайлен коментар на представянето ѝ, като обърна внимание и на съдийското решение.

Boec.BG предлага мнението на Николай Добруджански без редакторска намеса:

 „Не оставяйте решението в ръцете на съдиите – има си причина това да е една от най-често повтаряните реплики в ММА. В съботната вечер в Оджаци Александра Тончева, по мое мнение, повече заслужаваше победата срещу местния фаворите Моника Кучинич. Двете си спретнаха война в стойка в без съмнение най-зрелищният двубой в 33-я ивент на SBC, за което заслужиха адмирациите на всички, които станаха свидетели на събитието.

Първият рунд без съмнение бе в актива на Алекс, след като събори словенката в началото му и прекара близо пълното игрово време на гърба й, а „граунд-ен-паунд“-ът в края му можеше дори да даде основание за оценка 10:8 във фишовете на съдиите. Вторият рунд премина в стойка в ожесточени размени и в него мисля, че с малко можем да дадем предимство на Кучинич. В трети рунд двете продължиха да пласират удари на крака, а Алекс тактически игра на контра, след като бе реализирала тейкдаун, контрол на земя и „граунд-ен-паунд“ в първата му половина. Съгласно критериите на „Unified Rules of MMA“, по които се проведе ивентът, за мен нямаше съмнение, че последната част, а с нея и двубоят, трябва да бъде присъдена в наша полза, но… не така мислеха страничните съдии.

Предлагайки моя субективен анализ на срещата, трябва обаче да спомена също така, че бяхме наясно, че съдиите няма да са „толерантни“ към нас още с приемането на двубоя. Освен това, имахме чиста възможности да приключим сблъсъка още в първия рунд, от която не се възползвахме. В трети рунд допуснахме съществена грешка при контрола на земя, което позволи на Кучинич да се изправи. Не си свършихме добре работата и дадохме възможност на съдиите да решат съдбата ни, а това обикновено не работи в наша полза (за справка: озадачаващото равенство на Алекс с Камила Риварола в XFN преди 2 години, може да го гледате в youtube). За съжаление, не особено добре развития спорт в страната принуждава бойците ни да се бият в чужбина и те трябва да приемат по подразбиране, че всеки един двубой срещу местен състезател, завършащ със съдийско решение, няма да е в тяхна полза. И за да не изглеждам критичен към чуждестранните съдии, веднага ще добавя, че в България съм бил свидетел на някои от най-фрапиращите примери за лошо съдийство.

Сега имаме два пътя, между които да избираме – на самосъжалението, изпуснатите възможности и стоварване вината за поражението върху съдиите, или на поемане на отговорност пред нас самите, анализът на грешките и корекциите им. Смятам, че вторият път е този, който води до победа във всяка загуба и смятам, че ще успеем да надградим дори и след загубата.

П. П. Мнението ми за съдийството е базирано на непосредствените ми впечатления от двубоя, наблюдавайки го от ъгъла и без да съм гледал записа. След като изгледам записа, ще коментирам отново оценките си за рундовете.“