Начало ММА Разкриха защо Карелин не е влязъл в UFC
0

Разкриха защо Карелин не е влязъл в UFC

Разкриха защо Карелин не е влязъл в UFC
0

Един от основателите на UFC Арт Дейви разказа как е искал да сключи сделка с руския титулярен борец Александър Карелин.

Дейви беше начело на промоцията през първите две години от съществуването ѝ от 1993 до 1995 година. Той призна, че наистина е искал Карелин да участва в един от първите UFC турнири. Защо това не се случи? Според Дейви са виновни някои влиятелни хора от Руската федерация.

„Много исках да поканя Александър Карелин в UFC, разговарях с братя Грейси за това. Познаваха го под псевдонима Експеримент. Това беше неговото име при нас. Смятало се, че той е проектиран от руски учени. Казаха ми, че не мога да заведа Карелин в UFC заради политиката и не мога да си го позволя финансово, защото това ще ми струва повече от Майк Тайсън.

Руското правителство ще иска пари за това. Казаха ми, че олигарсите, които контролираха спорта в Русия, ще искат да се плаща. Те бяха капиталисти, които искаха да спечелят много пари. Това вече не беше старият Съветски съюз, а беше Майка Русия“, заяви Дейви в интервю за Sport Express.

Карелин вече е депутат в Държавната дума, а в спортните си години той печели олимпийското злато три пъти, веднъж олимпийско сребро, 9 пъти става световен шампион и 12 пъти шампион на Европа по борба. Карелин е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като спортист, който не е загубил нито един двубой за 13 години. Общо през кариерата си той спечели 888 битки на тепиха.