Начало ММА Багата е лице на кампания за повече спорт сред младите

Багата е лице на кампания за повече спорт сред младите

Багата е лице на кампания за повече спорт сред младите
0

Благой Иванов-Багата стана лице на проекта „Не търси оправдание – спортувай с желание!“. Идеята му е създаване на условия за изграждане на социално отговорно поведение сред младите хора.

Чрез широка информационна кампания за насърчаване на здравословни навици и позиционирането на физическата активност и спорта като достъпно, полезно и забавно занимание.

Във времето, в което живеем, редовната физическа активност и изграждането на навици за здравословен начин на живот сред младите хора са още по-важни. Проучвания на Евростат и НСИ обаче показват намаляване на двигателната активност на младежите с 23% за последната година.

Паралелно с това данните сочат за увеличаване на вредни навици като употреба на алкохол, тютюнопушене и нездравословна храна. Ситуацията с COVID-19 допълнително задълбочи тези негативни тенденции, като наложените ограничителни мерки повлияха не само на физическото, но и на менталното здраве на младежите.

В отговор на тези тенденции Сдружение „Клуб джудо – Локомотив“ осъществява инициатива за насърчаване на младите хора да спортуват, да се хранят здравословно и да изграждат пълноценни отношения с връстниците си на база отговорно и осъзнато поведение.

Именно Багата е бивш състезател по джудо и самбо в този клуб.

Предвидените разнообразни дейности в рамките на проекта са насочени към повишаване на информираността на младежите за последствията от нездравословния начин на живот и ползите от физическата активност. Наред с това ще се осъществи практическо експериментиране с различни спортни дейности. 30 предварително обучени младежи ще бъдат посланици на здравословния начин на живот и ще реализират атрактивни информационни кампании в област Благоевград, Варна, Бургас и София.

Чрез визуални материали и пълноценно използване на социалните мрежи ще се достигне до голям брой млади хора, които да повишат мотивацията си да се движат и да изградят навици за здравословен начин на живот. Дейностите, свързани с физическата активност, ще бъдат и възможност за развитие на социални умения и придобиване на увереност. Планирани са демонстрации на открито в София и отворени тренировки с фокус върху джудото, представящи различни компоненти за изграждане на здраво тяло и стабилна психика.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.