Начало ММА Десетте момента, които промениха правилата на ММА (Част II)

Десетте момента, които промениха правилата на ММА (Част II)

Десетте момента, които промениха правилата на ММА (Част II)
0

Смесените бойни изкуства търпят непрестанно развитие. Преди 20 години правилата им изобщо не са това, което всички гледаме днес. Събрахме десетте любопитни сблъсъка, след които играта никога няма да е същата.

Добре дошъл, технически нокаут!

В началото мачовете от UFC приключват само в 3 случая – при нокаут, събмишън или хвърляне на кърпата. Но след серията от лакти, която Пат Смит излива по главата на Скот Морис (през 1994 година), на всички им става ясно, че и реферите трябва да могат да спират битките.

Удар в слабините

През лятото на 1997 година Гари Гудридж се възползва от липсата на забрана за удари под пояса. След противоречивите си три победи на International Vale Tudo Championship 1 всички в ММА са на едно мнение и заклеймяват тези нисши техники.

Лей енд прей

В буквален превод „легни и се моли“ – обратното на граунд енд паунд. Когато Ройс Грейси и Кен Шамрок се срещат на UFC 5, никой не очаква американецът да лежи 36 минути върху съперника без да прави нищо. Битката е обявена за равенство (първото в историята на организацията). На реферите мигновено е дадена възможност да изправят бойците за неактивност… дали някой от зрителите е заспал от скука през април 1995?

Съдии

Кен Шамрок участва и в друга битка, която кове настоящия правилник на ММА. Мачът му срещу Олег Тактаров на UFC 7 също завършва при равенство, след 33 минути екшън. Сблъсъците без победител зачестяват и организаторите са принудени да назначат рефери, които имат 15 минути за размисъл след края на битките. След това те вдигат табели с избора си, на които пише името на състезателя.

Дехидратирането

Смесените бойни изкуства плащат най-тежката цена от дехидратирането на бойците. През декември 2015 година Ян Жиан Бин загива след фатално сваляне на килограми в опит да влезе в категория „перо“. По-малко от две седмици след това сингапурската верига променя правилника си, като бойците вече подлежат на ежедневни кантари в седмицата на битката си. Последната проверка на килограмите е три часа преди мача.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.