Начало ММА Деян Топалски сподели защо подкрепя Густафсон и защо „старите“ бойци губят
0

Деян Топалски сподели защо подкрепя Густафсон и защо „старите“ бойци губят

Деян Топалски сподели защо подкрепя Густафсон и защо „старите“ бойци губят
0

Българският ММА боец и кикбоксьор Деян Топалски разкри впечатленията си от последното събитие на UFC за 2018 г. пред Boec.BG. Столичният ас в бойните спортове сподели впечатленията си от резултатите на бойния спектакъл UFC 232 и разказа защо подкрепата му в главния двубой на бойната гала вечер е била за Александър Густафсон. За съжаление на Деян, шведът загуби реванша с Джоунс с технически нокаут в третия рунд .

Освен, че сподели пристрастията си към някои от гладиаторите на последното бойно шоу на най-голямата ММА организация в света, Деян коментира и битките от основната файт-карта. Ето какви са впечатленията на един българин, който е стъпвал в клетката и е „вкусил“ и победи и загуби:

„Главната файт-карта остави усещането в мен за залязването на старите величия в спорта. И тук не говорим за стари като възраст. Нито Кат Зигано, нито Арловски, Чад Мендес, нито Крис Сайборг са твърде стари. Напротив – всички те са в една прекрасна възраст за съвременният ММА . Може би са вече ментално изхабени, защото са били адски дълго време на манежа. Помня Арловски като шампион на UFC преди….13 години! Би Джей Пен стана шампион през 2002-ра година. Тези хора допринесоха много за развитието на спорта и са живи легенди, но очевидно вече са изхабени и кариерите им вървят към логичния си край. Карлос Кондит и Чад Мендес също бяха далеч от най-добрите си представяния.“, коментира Топалски.

Българският ММА боец разкри, че вторият рунд на битката Чад Мендес – Александър Волкановски е бил един от най-добрите, които е гледал наскоро и Волкановски си е заслужил правото да се бие за титлата в категория перо.

„Ключово в този двубой ми се стори лекотата, с която Алекс се изправяше след събарянията на Мендес. Всеки опит за събаряне коства много енергия на боеца, който го търси, и всеки неуспех изцежда физически и действа много деморализиращо. Смятам , че Волкановски спечели с по-добрата си защита в стойка, с умението си да се изправя след събаряне, и с много добрият си страйкинг“

За двубоят на Илир Латифи с Кори Андерсън, Деян споделя, че е бил „ужасно пристрастен“ и отчаяно е искал Латифи да победи. Българинът наблегна на това колко важна е добрата физическа подготовка в този спорт и заяви, че по-добрата кондиция  на Андерсън му е спечелила втория и третия рунд и съответно решението в очите на съдиите.

„Помня Латифи от неговото гостуване в България за мач с Багата, а след това имах удоволствието да тренирам с него и Густафсон в Швеция. Ужасно много исках той да победи в този мач.“

Битката между Карлос Кондит и Майкъл Киеза е била фаворит на Топалски за най-зрелищен двубой на вечерта и невероятния събмишън на Киеза (ключ на ръката „Кимура“, изпълнен само с една ръка) го е впечатлил изключително много. Столичният боец споделя, че се надява да гледа отново Киеза в новата му категория – полусредна.

„Никой не очакваше подглавния двубой да свърши толкова бързо. Аманда изглеждаше огромна в тази категория и без капка респект към страшилището Сайборг. И двете се хвърлиха в боя като лъвици, но Аманда бе по-точната, по-мощната и успя да се възползва от факта, че разклати добре Крис. Най-голямо впечатление ми направи десният крос, който Нунес ползва поне пет пъти и това бе ударът, който реши мача. Личеше си, че Нунес използва този висок крос много целенасочено с високо вдигане на лакътя над лявото рамо на Крис. Очевидно нейният лагер е открил някаква дупка в защитата на Сайборг и са работили върху това много целеустремено, защото пет от осемте удара попаднали в главата на Крис бяха точно такива. Нунес пречупи Тейт, Роузи, а сега и непобедената от дълго време Сайборг. Жената се превръща в легенда пред очите ни.“

В главния двубой на вечерта Топалски е подкрепял Александър Густафсон, с когото са тренирали заедно. Началото на битката е зарадвало боецът от „Friends MMA“, защото според него викингът е спечелил първия рунд, но ето как се е развил по-нататък двубоя:

„Густафсон определено спечели първия рунд, но мачът беше много оспорван. Джоунс използваше старата тактика на Гус и се движеше много повече из клетката встрани и назад. Във втория рунд „Боунс“ изравни боя и даже имаше лек превес. Направи ми силно впечатление с каква лекота играят и двамата. Може би огромният им опит в клетката им даваше това спокойствие, но отстрани изглеждаше все едно не си дават много зор. Повярвайте ми, това не е било така. В третата част Джоунс направи чудесно събаряне и след това се случи нещо странно. Боец от световно ниво като Гус се постави в ужасно тежка позиция, без да е особено притиснат от опонента си. Трябваше да реши – или да легне по очи и да обърне гърба си към Джоунс, или да попадне в маунт. Изборът му да застане по корем не бе най – добрият и бившият шампион в полутежка категория се възползва от открилата се възможност на сто процента. Изпитах голямо разочароване от изхода на мача, но по-добрият победи. Шапки долу за Джоунс и дано го видим в един последен сблъсък с Кормие!“, завърши родната звезда в бойните спортове Деян Топалски.

 

 

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".