Начало Джудо Кайла Харисън е бъдещето на женската ММА сцена

Кайла Харисън е бъдещето на женската ММА сцена

Кайла Харисън е бъдещето на женската ММА сцена
0

Само до преди няколко години имаше една-единствена жена, която бе на върха в женското царство на смесените бойни изкуства. Шампионката на UFC в две категории – Аманда Нунеш, бе еднозначно обявена от редица специалисти, фенове и нейни колежки за „крайния бос“ на играта. Южноамериканката е считана за най-доминантната състезателка, която някога е влизала в клетката, а резюмето ѝ може солидно да подплати това твъдение.

„Лъвицата“ не е губила мач от 2014-та. Оттогава насам победи личности като Валентина Шевченко, Миша Тейт, Ронда Раузи, Крис Сайборг, Холи Холм и още. Все световно признати имена, които обаче нямаха никакъв шанс срещу нея.

Снимка: БТА

В последните 30 месеца още едно име започна да бъде все по-чест кандидат за приза „Най-добра ММА състезателка“. Говорим, разбира се, за Валентина Шевченко. Кариерата на шампионката на UFC в категория „муха“ също върви само и единствено нагоре. „Куршума“ гази конкуренцията си в последните 3 години. Спечели титлата при 57-килограмовите и я защити успешно в 6 последователни срещи! Сега най-очакваната среща, която единствена има смисъл и за двете дами, е трети сблъсък между тях.

От първите две победи на Нунеш над Шевченко изтече доста вода и родената в Киргизстан състезателка е вдигнала многократно нивото, което е отлична предпоставка за класическа трилогия.

Снимка: БТА

Но докато Аманда и Валентина доминират в най-комерсиалната верига, то малко по надолу по пътя на най-популярните организации се роди истински феномен в женските смесени бойни изкуства, който рано или късно ще посегне към короните им. Този феномен се казва Кайла Харисън – доскорошната шампионка на „Professional Fighters League“ в лека категория.

Само преди седмица 31-годишната американка спечели втори пореден турнир с награден фонд $1 милион, а с победата изтече и договорът ѝ с PFL. Двукратната олимпийска шампионка по джудо направи своя ММА дебют през 2018-та. Три години по-късно професионалният ѝ актив е 12-0, като само две от победите ѝ са дошли след изиграването на пълния мач.

Embed from Getty Images

Русокосата машина, черен колан шести ранг в джудото, вече е свободен агент и чака оферта от „високата порта“ наречена UFC. Там тя би намерила най-голямата конкуренция и само там би могла да затвори устите на критиците и на „разбирачите“, които подценяват уменията и успехите ѝ с приказки от рода „Ако не си в UFC, не си постигнал нищо“…

Корените ѝ в джудото няма как да не ни кара да правим съпоставки с пионерката Ронда Раузи. Ронда бе невиждано явление за времето си и именно тя е главната причина жените да имат толкова силен дневен ред в ММА. Да, Ронда няма успехите, които Кайла има в джудото. Изглежда, че и продължителността на кариерите на двете ще бъде различна. Ронда доминираше истински в смесените бойни изкуства в периода 2012-2015, докато най-доброто за Харисън тепърва предстои.

Казвайки всичко това е важно да се уточни, че в никакъв случай не слагаме каруцата пред коня. Харисън се доказа като най-добрата в PFL, но действително UFC е друга бира. Едва ли има съмнения, че в най-скоро време тя ще дебютира и на най-високото стъпало. Харисън сподели, че вече не мисли да се бие за по-малко от милион долара на мач, а с помощта на UFC това нейно желание преспокойно може да се превърне в реалност. Може би не веднага, но със сигурност ще се случи.

Най-голямата американска звезда в UFC в момента е Джон Джоунс, който май се е запътил към края на кариерата си. От маркетингова гледна точка Харисън е много по-лесна за продуктово позициониране и за рекламно лице. Няколко бързи победи ще я изстрелят стремглаво нагоре и рано или късно ще трябва да я видим срещу Нунеш или Шевченко.

Дотогава Аманда и Валентина могат да се радват на доминацията си и да спорят за приза „Най-добра ММА състезателка“. Но само дотогава!