Начало ММА Колко добър боец беше топ съдията Хърб Дийн?

Колко добър боец беше топ съдията Хърб Дийн?

Колко добър боец беше топ съдията Хърб Дийн?
0

За мнозина Хърб Дийн е най-добрият ММА съдия в света. Известен е с взимането на правилни решения в точните моменти.

Дийн е сред най-реномираните арбитри и рядко някой оспорва решенията му. Припомнете си вечерта, в която той се превърна в легенда.

Преди да се захване със съдийството самият Хърб практикува смесени бойни изкуства. Професионалният му път започва през 2001 година.

Оттогава изминаха почти две десетилетия и затова малцина си го спомнят като боец.

Е, вечно спретнатият и усмихнат арбирът наистина беше такъв. Хърб започна професионалната си кариера с впечатляваща победа. При дебюта си показа добри страйкинг умения, а в ключовия момент от срещата заключи риър нейкед чоук, след който Ренди Халмот се предаде. Страхотна победа за едва 43 секунди.

Снимка: БТА

Малко след това Дийн започна със съдийството.

Върна се в клетката като боец 15 месеца по-късно за мач с Джо Ригс. Претърпя първа загуба при професионалистите.

„Джо заслужаваше победата. Той беше много по-опитен от мен и няма как да не призная, че беше по-добър“, коментира след години Хърб. След първото си поражение идва и първата повиквателна от UFC, такава за съдия.

През 2004 година е време за мач №3. „Златният стандарт за съдия“ показа най-доброто от себе си и победи Тимъти Мендоса. Дийн нанесе много тежки удари във втория рунд и принуди колегата му да прекрати битката.

Логично с нарастването на популярноста си американецът получи покана на международната сцена.

За следващия си мач Хърб се отправи към Южна Корея. Там той срещна Юн Джуй Чой за битка на ринг. Реферът започна силно и прати в нокдаун местния любимец. След гранд енд паунда се отвори аркада на лицето на азиатеца и мачът за кратко беше прекратен. Лекарите позволиха неговото подновяване. Това спиране изглеждаше твърде несправедливо, защото америкнанецът имаше топ позиция и контрол, а така всичко започна отначало.

Дийн продължи да доминира до края на първия рунд. Втората част стартира равностойно, но Хърб отново започна да взима надмощие. Чой пак беше пратен на пода, а съдията на битката… за втори път накара състезателите да се изправят. По незнайни причини. След кратък страйкинг, този път американецът беше пратен на пода и беше принуден да се предаде. Никой не рестартира бойците в стойка, когато любимецът на домакините взе топ позиция.

Няколко месеца по-късно Хърб Дийн замина за Лондон.

В столицата на Великобритания той срещна Дейв Леджено. Съперникът започна силно, но професионалният съдия успя да направи тейкдаун. Не заключи нито един от захватите си, но доминираше на земя и в стойка.

След силни пет минути лекарският екип прецени, че Дийн не е в състояние да продължи битката. Така и не стана ясно дали окото му беше наранено след удар или непозволено бъркане. Това е и последният мач на Хърб.

Той вече има над 11 000 ММА битки зад гърба си – като съдия. Да, и има спорни решения, но в сравнение с останалите му колеги са в пъти по-малко. Неведнъж е демонстрирал огромен спортен интелект и е предпазвал бойците от контузии, които дори биха прекратили кариерите им.

Можем да заключим, че Дийн е съвсем нелош ММА боец, който прецени, че призванието му са смесените боеве… когато той е „третият човек“ в клетката.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.