Начало Видео Кралицата свали короната, но споменът за нейното кралство ще е вечен

Кралицата свали короната, но споменът за нейното кралство ще е вечен

Кралицата свали короната, но споменът за нейното кралство ще е вечен
0

За разлика от повечето бойни спортове или изкуства, ММА е сравнително нова продукция, която все още има дълъг път пред себе си.

Да вземем бокса. „Сладката наука“ може да се похвали със стотици легенди, чиито имена са преборили теста на времето. По-възрастните боксови фенове са слушали хиляди истории за големите боксьори от началото на миналия век. И тук дори не говорим за Роки Марчиано или Мохамед Али.

Джак Джонсън, Хенри Армстронг, Арчи Мур, Сам Лангфорд, Уили Пеп и още десетки. Тези имена със сигурност не са първите в списъка ви с най-великибоксьори, но за времето си те са променили играта и са проправили път за следващото поколение страхотни бойци.

Същото нещо в момента се случва и при смесените бойни изкуства. След век играта ще е еволюирала до неузнаваемост, ще са се родили стотици шампиони, правилата ще са други. Заплащането също ще бъде на съвсем различно ниво, а това не е малка част от уравнението. Сега за икони на играта се смятат хора като Хабиб Нурмагомедов, Джордж Сейнт-Пиер, Конър Макгрегър, Джон Джоунс, Даниел Кормие и пр. Но след 60-70 години други имена ще седят на „Най-великия трон“.

Същото е и при жените. За разлика от бокса обаче, в първите десетилетия на ММА женските дивизии са пълни с легенди, които не само проправят път на бъдещите поколения, но също така променят начина, по който се гледа на жените в професионалния спорт. Така, както го направиха големите тенисистки през последните 20 години.

Ронда Раузи, Аманда Нунеш, Валентина Шевченко, Крис Сайборг, Холи Холм, Йоана Йенджейчик.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boec.BG (@boec.bg)

Все дами, които са направили повече за жените по света с уменията си в клетката, отколкото повечето феминистки организации, които се борят за „мир, равенство и правда“. Всяка една от изброените по-горе дами ще остане в историята по свой собствен начин, но това, което разграничава Йоана от другите, е нейната високомерност и горделивост.

В същия онзи уверен и донякъде нахален стил на Мохамед Али, Майк Тайсън, Флойд Мейудър или Конър Макгрегър. Йоана не само притежаваше уменията, тя притежаваше аурата и голямата уста, които са абсолютно задължителни за големите шампиони. Но за да се перчиш и да разправяш наляво-надясно колко голям си, трябва да имаш нужните способности, които да подкрепят тезата ти. А бившата шампионка в категория „сламка“ при жените ги имаше.

10 години при професионалистите, 21 мача, 16 победи и 10 шампионски срещи. Да, краят на приказката не беше такъв, какъвто ѝ се искаше, но в бойните спортове нещата често пъти не следват логиката. Йоана е причината днес категория „сламка“ да бъде това, което е. Личности като Роуз Намаюнас, Джесика Андраде, Карла Еспарза. Големи шампионки, които щяха да се състезават в различни категории, ако Йоана не бе доминирала в UFC.

Рекордите на Йенджейчик само потвърждават написаното по-горе от мен – най-много поредни успешни защити на пояса в категория „сламка“ (5), най-много поредни победи в дивизията (8), първият шампион от Полша и първата европейска шампионка на UFC. Петкратната световна шампионка в муай тая е участничка в най-великия женски мач в историята на организацията – касапницата срещу Вейли Жан от 2020-та.

Неподражаемият ѝ стил в клетката може и трябва да бъде изучаван от следващите поколения. Йоана разполагаше с изключително богат арсенал в стойка. Лоу-киковете и бързите ѝ ръце представляваха неразрешим ребус за съперничките ѝ, които често пъти просто даваха задна и единствената им цел бе да не бъдат унижени.

Йоана не беше нокаут специалист – едва 5 от 16-те ѝ триумфа са дошли чрез нокаут или предаване. Полякинята методично и ефикасно разкъсваше отбраната на опонентките ѝ, а в редките случаи на по-ожесточена съпротива, бившата шампионка вдигаше темпото така, както никоя друга не го прави и до ден днешен.

Няма да е пресилено ако кажем, че втора като Йоана няма да видим скоро. Жена-динамит, която освен че разплагаше с железни юмруци и пищяли, имаше и желязна глава. Винаги готова и търсеща атаката, Йоана често пъти получаваше ненужни тупалки в лицето, които играеха ролята на бензин в огъня. А от това печелеха само и единствено феновете, които никога няма да забравят своята кралица!