Начало ММА Легенда срещу легенда: Мечтаният двубой на Бас Рутен е бил срещу Хиксън Грейси

Легенда срещу легенда: Мечтаният двубой на Бас Рутен е бил срещу Хиксън Грейси

Легенда срещу легенда: Мечтаният двубой на Бас Рутен е бил срещу Хиксън Грейси
0

Много преди ММА да се превърне в глобална сцена за амбицираните за богатство и слава бойци, нещата изглеждаха различно – начинът, по който преминаваха двубоите, предварителните закани и заявки на атлетите, целият маркетинг и мачмейкинга. Тези романтични времена на смесените бойни изкуства ще останат завинаги в историята благодарение на бойци, които днес са със статут на легенди. Сред тези имена безспорно попада това на Бас Рутен.

Рутен остана известен с агресивния си биткаджийски стил. Той се състезаваше в ММА още във времената, когато имаше правилници в смесените бойни изкуства, които допускаха битки без ръкавици.

През цялата си професионална ММА кариера Бас излезе в 32 двубоя, в които записа 28 победи. В скорошно негово изказване стана ясно, че е имало един двубой, който той много е искал, но така и не се е състоял – битка срещу бразилската легенда в Хиксън Грейси.

„Хиксън, при цялото ми уважение. Просто исках да видя дали мога да устоя на атаките му на земята. Невероятно добър е на земята„, отговаря Рутен на фенове, които му задават различни въпроси в мрежата.

Хиксън Грейси е един от най-великите представители на Бразилското джу-джицу, успял да победи в стотици битки, част от които далеч от камери и прожектори на голямата сцена. Той е син на считания за основоположник на Бразилското джу-джицу – Хелио Грейси. През годините Хиксън проведе редица успешни битки в Япония, но така и не се състезава в Съединените щати – задача, която бе успешно изпълнена от неговия по-малък брат Хойс. Мнозина определят Хиксън като изключително техничен БЖЖ атлет, който познава в цялост изкуството на баща си. В ММА битките, които участва, Грейси успява убедително да докаже достойнствата на БЖЖ към онзи момент от развитието на смесените бойни изкуства и да бетонира не просто авторитета на семейството, но и това на изкуството, което представлява. Днес той има успешна онлайн платформа, в която записва уроци по самозащита, опитвайки се да покаже истинската същност на Бразилското джу-джицу, извън неговия спортен характер.