Начало Бокс Спортното училище в Плевен откри учебната година с 10 вида спорт

Спортното училище в Плевен откри учебната година с 10 вида спорт

Спортното училище в Плевен откри учебната година с 10 вида спорт
0

Спортно училище „Георги Бенковски“ в Плевен откри тържествено днес новата учебна година след успешно реализиран прием на ученици в десет вида спорт. Новоприетите са 85, а общо учениците от пети до 12 клас са 450, разпределени в 20 паралелки, каза за БТА Алексей Крумов, заместник-директор по спортна дейност в училището.

Празникът започна с издигане на знамето на България от ученика на спортното училище Мирослав Решовски, който е републикански шампион по борба. Тържествено бе посрещнато и училищното знаме.

Сред гостите на откриването на учебната година бяха Стойне Китанов, главен експерт в Министерството на младежта и спорта, заместник-кметът на Община Плевен Стефан Милев, подполк. Николай Николов от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“, Денислава Ангелова, председател на фондация „Докосни дъгата“, подполк. о.з. инж. Радослав Георгиев, председател на Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“ и бивши възпитаници на училището, които вече са курсанти във ВВВУ „Георги Бенковски“.

Знанието е мост към бъдещето, прегърнете го, за да полетите напред. Спортът е ключ към успеха, носете го в сърцата си. Нека настоящата учебна година бъде изпълнена с много медали и спортни постижения. Бъдете упорити и устремени към победа. С тези думи се обърна към учениците директорът на училището Мариана Костова. На учителите и треньорите тя пожела здраве и сили, да бъдат целеустремени и упорити. Поздравителен адрес по повод новата учебна година бе прочетен и от името на министъра на младежта и спорта проф. Димитър Илиев.

Треньорът по футбол Светослав Бърканичков отправи пожелания за сбъднати мечти и спортни успехи от името на родителите на новоприетите ученици. Самият той е баща на петокласник. Пазете традициите на нашето училище, уважавайте всеотдайния труд на вашите треньори, а ние вашите родители, ще ви подкрепяме по пътя на знанието и спортната слава, подчерта Бърканичков.

Обещаваме да вървим смело по пътеката на знанието, да тренираме упорито за спортната слава на Република България, каза в обръщението си към учители, ученици и родители петокласникът Александър Стефанов.

Грамота за класа, постигнал най-висок успех в обучението през миналата учебна година бе връчена от подполк. о.з. инж. Георгиев на учениците от 12а клас.

По традиция директорът Мариана Костова плисна менче с вода на входа на училището за здраве и успехи. Първи училищния праг прекрачиха най-малките ученици от пети клас. Те преминаха под арка от балони в цветовете на българското знаме и получиха по китка здравец.

През тази учебна година Спортно училище „Георги Бенковски“ в Плевен ще отбележи 55 години от създаването си. В него се обучават деца в десет вида спорт – баскетбол, бокс, борба, волейбол, гребане, карате, лека атлетика, спортна акробатика, футбол, шотокан карате до.

Най-голям е интересът към футбола, след него се нареждат боксът и борбата. Това са трите вида спорт, към които се насочват най-много деца, решили да учат в плевенското спортно училище, подчерта зам.-директорът Крумов. Учебната година се открива две седмици по-рано от останалите училища, тъй като в началото на месеца се провеждат спортни лагери. Учениците, които са приети в спортното училище, са както от Плевенска област, така и от близките Враца и Ловеч. Учебното заведение има собствено общежитие с капацитет за сто деца. На разположение на учениците е и училищен стол с безплатно изхранване.

Сред шампионите, с които се гордее плевенското спортно училище, са олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 Ивет Горанова, Тереза Маринова – олимпийска, световна и европейска шампионка на троен скок, Гълъбин Боевски – олимпийски, световен и европейски шампион по вдигане на тежести, Александър Владимиров – европейски шампион по бокс и носител на бронзов медал от световно първенство и много други. Немалко от успешните състезатели, възпитаници на училището, продължават своята професионална кариера като преподаватели и треньори в училището.