Начало Таекуондо България с отбор на Европейското първенство по таекуон-до GTF

България с отбор на Европейското първенство по таекуон-до GTF

България с отбор на Европейското първенство по таекуон-до GTF
0

По-малко от месец остава до Европейското първенство по таекуон-до GTF (Global Taekwondo Federation) в Кирения, Кипър. Състзанието ще се проведе между 12 и 17 септември 2023 г. България ще има свой отбор там.

Програмата на Европейското първенство предвижда състезания на черни колани в дисциплините форма (тул, хионг), спаринг, специална техника и силов тест и на цветни колани в дисциплините форма и спаринг, обявиха от ABC Fight Club.

Специфично за състезанията по таекуон-до GTF е включването на още шест форми (хионг), създадени от ГМ Парк Джун Те (1944 – 2002) като негов принос в развитието и разпространението на таекуон-до GTF. Състезанията на спаринг (матсоги) дават възможност на българските таекуондисти за спаринг-срещи с таекуондисти от различни държави.

Дългогодишен организатор на таекуон-до събитията в Кирения е грандмайстор Еюп Зафер Гьокбилен (IX дан), президент на Федерацията на Севернокипърската турска република, която обединява Таекуон-до, Карате, Айкидо, Кореш, Ушу, Муай тай (Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Taekwondo Karate Aikido Kurash Wushu Muaythai Federasyonu).

Той е голям приятел на България и винаги споделя, че майка му е родом от Кърджали. Сред доайените на таекуон-до GTF в Северен Кипър е и Мастер Уюк Ергин, който доведе в София тяхната делегация на Световното първенство по таекуон-до GTF през 2022.

13 отличия за таекуондистите на „ABC Fight Club“ от Евро-азиатската купа

Boec.bg припомня, че през есента на миналата 2022 г. таекуондистите на родния клуб ABC Fight SC спечелиха 13 отличия от Евро-азиатската купа (б.р.: за поробности вижте линка горе). Титлите бяха 10, а сребърните медали – три. Сред международните съдии на форума тогава имаме и български представител в лицето на Емил Туджаров, 2. дан. „Златото си е злато и се печели само с правилна почивка! А островът на Афродита предлага невероятни условия за това! Стискаме палци родните състезатели отново да ни зарадват с куп отличия и през 2023!„, каза Туджаров специално за нашата медия.

В ролята си на първи секретар на GTF – Иван Цачев, е основна движеща сила в организирането на всички международни форуми. Той е майстор по таекуондо, 8. дан и благодарение на неговата работа и подкрепа през лятото на 2022 година в България се проведе историческото първо домакинство на GTF.

Елитният турнир тогава се състоя от 25 до 30 юли и събра над 800 състезатели от цял свят. България спечели най-много медали, топ 3 се допълни от Казахстан и Русия.