Начало ММА Втора поредна спорна загуба за Багата в UFC
0

Втора поредна спорна загуба за Багата в UFC

Втора поредна спорна загуба за Багата в UFC
0

Българският ММА боец Благой Иванов записа загуба с неединодушно съдийско решение в подглавната битка на събитието UFC on ESPN 9. Родният боец отстъпи пред бразилеца Аугусто Сакай в оспорвана три рундова битка в Лас Вегас.

Бразилецът вкара само 4 удара повече от Багата, но бе съборен и разкърввавен в битката. Благой започна двубоя по-уверено, пресираше опонента си и пласира повече и по-точни удари, а през втория рунд дори записа събаряне. Бившият доминатор в самбото записа няколко удара на земята, но секунди преди края на частта позволи на опонента си да се изправи. Багата имаше възможност да запише и второ събаряне в третата част, но Сакай хвана клетката, за да запази баланс и това остана незабелязано от рефера. И двамата бойци натрупаха много умора, но Сакай бе свежият през третата част и изглежда това наклони везните в негова полза. Той бе избран за победител с 2 на 1 съдийски гласа.

Ето как се разви битката:

Рунд 1: Сакай открива битката с опити за леви крошета и предни кикове, които са неуспешни. Багата не прибързва с атаките си и използва единствено предния си десен прав в първата минута от двубоя. Българинът опитва и ляв прав в тялото на Сакай. Той заема центъра на ринга и започва да пресира съперника си към клетката. Иванов включва и лявата ръка в обръщение и пласира няколко мощни леви крошета. Първи клинч в битката при под 2 минути до края на рунда. Багата се измъква и вкарва дясно кроше. Сакай се опитва да пласира кикове, които Багата умело парира. Българинът отново притиска бразилецът в клетката, но не успява да го повали на земята или да пласира силни удари.

Рунд 2: Силен ляв прав в главата на бразилеца, последван от ъперкът в тялото. Багата опитва събаряне, но неуспешно. Сакай пласира коляно в главата му след защитата от събарянето. Иванов се хвърля в по-мощни атаки, но и Сакай изглежда по-мотивиран този рунд. Още няколко силни леви от страна на Благой, които Сакай поема всякаш без проблем. Двамата влизат в тежки боксови размени и Багата е притиснат до клетката. Родният боец отново заема центъра на клетката и пресира опонента си, но ударите му вече не изглеждат толкова точни и силни. Двамата влизат в още няколко тежки размени минута преди края на частта. Багата отбелязва събаряне в последните 40 секунди и побада в халф-гард позиция.

Рунд 3: Силен ляв прав в главата на Сакай в началото на послендия рунд. Бразилецът залага основно на киковете си и търси повече атаки. Още един силен ляв прав на Иванов и Сакай е разкървавен. Летящо коляно в главата на Иванов, но той поема удара без проблем. Багата се активизира след тази атака и започва да търси повече и по-чести боксови комбинации. И двамата са на ръба на силите си. Багата се опитва да пренесе боя на земя отново, но неуспешно, тъй като Сакай хваща клетката. Сакай стоварва пореден кик в тялото на Иванов. Багата се опита да натисне в последната минута, но без много успешни удари.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".