Начало ММА Руснак наследи титлата на Хенри Сехудо

Руснак наследи титлата на Хенри Сехудо

Руснак наследи титлата на Хенри Сехудо
0

Руснакът Пьотр Ян е новият шампион на UFC в категория „петел“. Той спечели битката за титлата, след като по-малко от 2 минути преди края на петия рунд отказа легендата Жозе Алдо.

Така Русия има втори световен шампион във веригата след Хабиб Нурмагомедов.

Ян и 33-годишният Алдо направиха интригуваща битка, в която сменяха ролите си. Бразилският ММА ветеран показа невероятна издръжливост и дух в 35-тата си среща в смесените бойни изкуства. Бившият шампион в категория „перо“ влезе едва за втори път в клетката в тегловата категория „петел“, но допусна второ поражение там. Този път със залог шампионски пояс.

27-годишният руснак, който става един от най-младите шампиони на организацията, започна със самочувствие битката. Бившият шампион на ACB, който в миналото си има сериозен опит в таекуондо и бокс, започна да отправя мощни крошета, докато съперникът му залагаше на лоу кикове. В последните секунди на рунда Алдо направи опит за тейкдаун, но от ситуацията се възползва руснакът. Ян първоначално пробва задушаваща техника, но след забележки от страна на съдията да внимава с пръстите, тръгна да нокаутира съперника си. Изтеклото време на частта спаси Жозе Алдо.

Видимо се видя, че Алдо получи сериозен удар в ребрата. В същото време не стана ясно каква контузия в крака получи съперникът му, но през втория рунд Пьотр смени гарда. Опитният бразилец се възползва от момента и започна да тормози руснака с лоу кикове. Последваха два силни рунда за Жозе. В третата част той притисна руснака до мрежата, но не извлече много позитиви от това.

Агресивен и категоричен Пьотр Ян в последните два рунда. Може би умората си каза думата, но Алдо започна да допуска много тежки попадения в главата си. Ян направи тейкдаун и само изтичащото време отново го спря в четвъртия рунд да приключи. Това обаче се случи в петия, когато порази с тежка левачка легендата, а след нокдауна Жозе не бе в състояние да се съпротивлява. Настъпиха секунди на множество удари в областта на главата на бразилеца, а на пода настана страховите кървище. Съдия сложи края на тази агония и обяви технически нокаут.

Ян продължава да е непобеден в UFC с актив от 7-0. Той има само едно поражение в кариерата си и общо 15 победи в ММА.