Начало ММА Шампион на Белатор аут заради проблем с мозъка
0

Шампион на Белатор аут заради проблем с мозъка

Шампион на Белатор аут заради проблем с мозъка
0

Носителят на титлата в средна категория на Белатор Рафаел Ловато младши ще бъде извън клетката за неопределено време заради проблем с мозъка.

През последните 14 месеца Ловато води битка, която доведе до признанията за здравословното му състояние. 36-годишният американец е бил диагностициран със състояние, при което има „ненормално оформени кръвни тела“, най-често в мозъка или гръбначния мозък.

„Усещах, че нещо не е наред. Рентгенологът, без изобщо да се опитва да бъде мил или нещо такова, направо ми каза: „Пич, ти виждал ли си мозъка си преди? В него има нещо, което трябва да видиш“. Вкара ме в една стая и ми показа екран, посочи точно какво да гледам и приличаше на малки топки. Изглеждаше, че нещо не е наред – не беше нормален скенер. Не знам, приличаше на сенки обезцветяване. Но си личеше, че не е нормално. В този момент той дори не знаеше какво е. След време се върнах и ми каза, че е направил някакви изследвания и вярва, че имам заболяване, наречено „цавернома“. Просто ми го каза. Нямах идея какво е това. Той ми обясни: „Виж, няма да подпиша този документ. Трябва да отидеш при специалист и той да те види. Но, според мен, не бива да се биеш“, разказа Ловато пред подкаста “JRE MMA Show”.

След като е ходил при редица специалисти, боецът е отишъл при уважаван бразилски лекар, който му е дал желаното разрешение. „Каза ми: „Няма никакви научни изследвания, че състоянието ти би се влошило ако те удрят в главата, ако кървиш или се случи нещо друго. Може да кървиш, може да стане по всяко време, малко по малко. В даден момент ще стане проблем. Но няма лечение. Няма да те оперираме. Докато не получиш симптоми сме безсилни. Трябва да продължиш да правиш това, което искаш, докато не се появи проблем. А ако се появи проблем – ще го отстраним““.

Малко по-късно Ловато детронира Гегард Мусаси на Белатор 223, но седмици по-късно му е съобщено, че е допусната грешка и няма да му се позволи отново да се бие, заради състоянието на мозъка му. Оттогава боецът търси решение, но вече е приел факта, че може би никога повече няма да се бие.

„Наистина не е безопасно и може би никога повече няма да ми позволят, но най-накрая съм готов да приема, че може би ще трябва да продължа напред с живота си. Ако трябва да насрочат мач, за да определят нов шампион – няма проблем. Ще се постарая да се завърна. Но не мога да кажа кога ще стане“.