Начало ММА Следващия голям шампион: Забит Магомедшарипов

Следващия голям шампион: Забит Магомедшарипов

Следващия голям шампион: Забит Магомедшарипов
0

Планините на Дагестан са раждали не един или двама големи шампиони. Имената на някои от тях вече знаем, а на други тепърва ще ги научаваме. В събота вечер в главния двубой на UFC Москва ще видим един дагестанец, който е роден в малко планинско село и израства в бедност, но вече докосва върха на световния спорт. Не, това не е Хабиб Нурмагомедов. Неговото име е Забит Магомедшарипов.  28-годишният боец ще се изправи срещу Келвин Катар в главната битка за вечерта на „Лужники“ и ще продължи похода си към титлата в категория перо на UFC, за която признава, че е работил цял живот.

Той е най-високият боец при 66-килограмоците – цели 1,87 м. Роден е в селцето Касавюрт, където нямало нито една спортна зала и му се налагало да ходи до близкото село, за да тренира. Родителите му го записали в спортно училище. Там той се влюбил в свободната борба и китайското бойно изкуство санда. В рамките на 12 години той тренирал по три пъти на ден и получил своето образованиев същото училище. Станал европейски и световен шампион по санда, както и четирикратен първенец на родината му. След като завършил разбрал, че трябва да се ориентира към професионалния спорт, за да изкарва прехраната си.

През 2012 г. дебютира в професионалния ММА на 22-годишна възраст. Забит печели първите си четири двубоя, като само едно съревнование стига до последния гонг. Опитът му в санда оформя нестандартния му страйкинг стил и той печели с ТКО на два пъти. Записва и един събмишън.

Единствената загуба на Магомедшарипов на професионалната сцена става факт на 14-ти април, 2013 г. Дагестанецът се предава след като сънародника му Игор Егоров му прилага ключ на ръката на събитие от местната верига Pro FC. Тази загуба белязва дагестанецът, който значително подобрява играта си на земя след този двубой. Той влиза в серия от 13 поредни победи, а 6 от тях идват след събмишън. През 2018 г. печели наградата за най-добър събмишън на годината, когато отказва Брендън Дейвис чрез рядко виждания „Suloev Stretch“. Вижте това страхотно изпълнение:

Да се върнем назад, много преди тази историческа победа за Забит в UFC. След загубата от Егоров той печели шест поредни двубоя в една от най-силните професионални организации в Азия и Европа – Absolute Championship Berkut (днес ACA). Става шампион на гран-при турнира в категория перо, като отказва и тримата му опоненти по пътя към трофея. Шест месеца по-късно грабва и овакантената титла на веригата при 66-килограмовите и дори я защитава успешно веднъж.

Ето как печели титлата на ACB още в първия рунд:

Талантът му не остава незабелязан отвъд Океана. На 2-ри септември 2017 г. майсторът на събмишъните дебютира в UFC по блестящ начин. Той отказва Майк Сантиаго чрез задушаваща техника и си печели бонус за най-добро представяне на вечерта. Само след месец отбелязва още един събмишън и си печели още един бонус. Тази две негови победи му печелят приза за най-успешен дебютант от Европа в UFC за годината. 

Първият боец от UFC, който успява да издържи три рунда със Забит, се казва Кайл Бочнияк. Бившият колежански борец показва издържливост и много сърцата игра. Въпреки солидното ръстово преимущество на Забит, той му оказва сериозна съпротива. Двамата печелят по бонус от 50 000 $ за сътворяваето на най-добрия двубой на UFC 223 в Бруклин, Ню Йорк.

Боецът от Дагестан за последно стъпи в клетката през март тази година. Тогава той се изправи пред най-голямото си предизвикателство досега в лицето на опитния Джереми Стивънс. Двубоят бе част от основната бойна карта на UFC 235 във Вегас, но светлините на прожекторите и фактът, че бе считан за фаворит, не сплашиха Забит. Той се представи брилянтно и след три рунда здрава битка спечели с единодушно съдийско решение.

Целия двубой със Стивънс:

Магомедшарипов се готви за битката с Катар с мопощта на едни от най-добрите бойци и треньори на Източното крайбрежие в САЩ – Франки Едгар, Еди Алварез, Марк Хенри и Рикардо Алмейда. Ето какво споделят те за уменията на Забит:

„Гледах го за първи път как тренира в залата и по време на спаринг той изтича към стената, направи две крачки върху нея и ритна партньора си в главата. Помислих си „Кой е този пич?“ „, казва майсторът на бразилското джу-джицу Рикардо Алмейда.

Не говори много английски, но е животно. Прави неща, които не сме виждали“ – Франки Едгар

„Той няма стил. Просто прелива от едно нещо към друго. Затова е толкова доминантен“ – Еди Алварез.

„Когато има възможност да спечели титлата, той ще го направи“, казва треньорът на редица ММА звезди Марк Хенри.

 

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".