Начало ММА Стърлинг и Ян направиха оспорвана битка за титлата в категория „петел“

Стърлинг и Ян направиха оспорвана битка за титлата в категория „петел“

Стърлинг и Ян направиха оспорвана битка за титлата в категория „петел“
0

Алджамейн Стърлинг сложи точка на въпроса кой е по-добър измежду него и Пьотр Ян, въпреки че влезе в мача като аутсайдер. 32-годишният американец спечели битката за пояса в категория „петел“ с неединодушно съдийско решение (двама от съдиите посочиха в картите си 48-47).

Дългоочакваният двубоят бе реванш, след като първият сблъсък през март 2021 г. приключи с дисквалификация заради нелегално коляно на Ян.

Сега срещата бе част от UFC 273 в Джаксънвил, САЩ.

Ян имаше своите моменти, но Стърлинг се наложи с играта си с граплинг. В сравнение с първата им среща, американецът сега подходи по-предпазливо в началото. Държеше дистанция с руснака и натисна с ритници, а в хода на мача изчакваше удобния момент да пласира своите комбинации.

Ян от своя страна също не подходи с рискови атаки и заложи на предпазливост.

Американецът потърси тейкдаун във втория рунд чак, а в борбата на земя отново заложи на методични действия. Ян оцеля след опит за задушаване и последвали удари в главата.

Тази ситуация даде допълнителна увереност за Алджамейн и в хода на двубоя той започна да сваля противника си с лекота, а руският боец можеше единствено да прави опити да се защити.

Пьотр Ян опита да се хвърли с всички сили в четвъртия рунд и имаше известна успеваемост в атаките си. Руснакът извади много сила, но и бе по-предпазлив, не допускайте играта да се пренесе на земя. При един от опитите дори Ян се озова отгоре на Стърлинг, но ударите, които му нанесе не бяха особено опасни.

Резултатът изглеждаше равен, затова и двамата не се отпуснаха. Американецът заложи на борбата си и успя да поеме контрола до края, което се оказа и решаващо за резултата. Той така и не допусна значимо поражение по тялото си.

Мисля, че спечелих този двубой – възрази след края му Ян. – Спечелих три от пет рунда!“

Въпреки че е напълно възможно да има и трети двубой между двамата, Стърлинг посочи следващия си съперник, който дори присъстваше в залата – Ти Джей Дилашоу.