Начало ММА Усман все още обмисля дебют в лека тежка

Усман все още обмисля дебют в лека тежка

Усман все още обмисля дебют в лека тежка
0

Камару Усман предстои да защитава титлата си в полусредна категория, в мач реванш срещу Леон Едуардс. На първата пресконференция преди двубоя „Нигерийския кошмар“ изуми фенове и специалисти, заявявайки намерението си да се качи направо в лека тежка категория, вместо в средна.

Той говореше за подобна стъпка и миналата година, та дори стигна дотам да назове името на тогавашния първенец Ян Блахович.

Сега Усман беше по-отбран и побърза да успокои напиращата критика обяснявайки, че смята някои от имената в топ 10 като негови равностойни съперници.

„Все още мисля да прескоча средна категория и да се кача направо в лека тежка, за да взема втори колан.“ каза Усман. „Мисля, че мога да бия някои от тези момчета. Преди да ме убиете за тези думи, искам да натъртя на „някои“ от момчетата, не всички. Знам, че има и убийци сред тях и уважавам това, но някои от мъжете, които бяха на върха, поне няколко от тях, мога да надвия.“

Всъщност „Нигерийския кошмар“ е един от състезателите в UFC, прилагащи най-голямото сваляне на килограми за категорията, в която се съревновават. Полусредната дивизия задължава Усман да е с максимално тегло от 77 кг. По думи на самия него, преди тренировъчните си лагери, той тежи малко над 86кг., което на практика го държи на два килограма от стартовата граница на лека тежка. Това разбира се, не значи, че там той ще се състезава с мъже с естествени килограми между 88 и 93кг., имайки предвид средното „чистене“ на килограми от ММА бойците, което е мжду 10 и 20% от личното им тегло. Средноаритметично за Усман има огромен шанс да се изправи срещу боец, тежащ около 100кг. преди лагер – срещу естествените негови 86кг.

Усман винаги е заявявал, че е по-добре в UFC да има двама нигерийски шампиони, вместо един с два колана, изключвайки двубой между него и най-добрия боец в средна категория – Израел Адесаня.