Начало ММА Хабиб строи зала високо в планински Дагестан, отваря врати през лятото

Хабиб строи зала високо в планински Дагестан, отваря врати през лятото

Хабиб строи зала високо в планински Дагестан, отваря врати през лятото
0

Всички помнят тежките тренировки във високите части на Дагестан, които Хабиб Нурмагомедов правеше заедно със своите съотборници по време на подготовката за някои от битките си в UFC. Сега бившият шампион на UFC е в процес на изграждане на голям спортен комплекс на 1 500 метра надморска височина в дагестанските височини, където да подготвя на най-високо ниво местни атлети.

Строителните дейности вървят с изключителна скорост и комплексът ще отвори врати през лятото. Новината бе анонсирана от Шамил Завуров – президент на лигата по смесени бойни изкуства, която Нурмагомедов създаде преди време. Паралелно с тренировъчната инфраструктура са били изградени и три малки хотела, които да поберат до 80 души, които ще провеждат тежки лагери.

В хода на строителството обаче става ясно, че хотелите побират повече хора, отколкото залата може да поеме. В резултат на това Хабиб и компания са решили да построят още една зала.

„Вътрешната работа по оборудването вече е в ход. Внасят се мебели, останаха дребни неща. Ако всичко е наред, през лятото там ще можем да провеждаме тренировъчни кампове на бойци. Надморската височина е някъде около 1400-1500 метра„, обяснява Завуров, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Той допълва, че към комплекса вече са изградени басейн, сауни, фитнес зала и детски площадки.

Залата беше мечтан проект за осъществяване на покойния баща на Хабиб – Абдулманап Нурмагомедов, който почина през 2020 година. 3 години по-късно синът му и близкото му обкръжение вече са на финалната права по реализацията на комплекса.

В миналото често пъти попадахме на видеа как дагестанци бойци тренират под зоркото око на Абдулманап на висока надморска височина, която е истинско предизвикателство за белите дробове. Нивото на издръжливост и натренираност в резултат на планинските условия обаче е безспорно и често пъти Нурмагомедов изтъкваше този начин на практика като важен компонент от подготовката му.

Хабиб Нурмагомедов се оттегли от активна състезателна и треньорска кариера наскоро като заяви, че възнамерява да отдели повече време на близките си хора в Дагестан. Проектът за изграждане на модерен спортен комплекс обаче вероятно ще го приближи отново до смесените бойни изкуства под някаква форма и в същото време ще му даде възможност да прави каквото обича без да се налага да напуска родината си. Времето ще покаже дали очакванията на Хабиб ще се срещнат с действителността.