Начало ММА Хората забравиха колко феноменално добър бе Жозе Алдо

Хората забравиха колко феноменално добър бе Жозе Алдо

Хората забравиха колко феноменално добър бе Жозе Алдо
0

А не трябва.

Истински срам е, че бразилецът дори не попада в различните класации за най-велик ММА боец. 34-годишният боец си остава най-знаменития шампион на UFC в категория „перо“ и скоро няма изгледи някой да задмине постиженията му при 66-килограмовите.

„Белязания“ бе на върха на хранителната верига близо 10 години! От неговите ритници и юмруци са припадали хора като Къб Суонсън, Юрая Фейбър, Чад Мендес (2), Франки Едгар (2), „Корейското Зомби“ и др.

Във времена, в които смесените бойни изкуства все още не бяха това, което са днес, Алдо беше звезда от друго измерение. Южноамериканецът, който днес е със татут на герой в родната си Бразилия, има вдъхновяваща история до върха.

Алдо израства в бедно семейство и след кратки „заебжки“ с футбола и капоейра, бъдещият шампион се ориентира към джу джицу. Ограничените му финансови възможности го карат често пъти да остава след тренировка, за да измие залата. Така се отплаща.

Започва професионалната си ММА кариера едва 17-годишен. Печели 10 от първите си 11 срещи преди да подпише с „World Extreme Cagefighting“ през 2008 г. Няколко години по-късно организацита минава под опеката на UFC.

Жозе се възползва по възможно най-добрия начин от предоставените му възможности и доминира като никой друг – 8 победи в WEC и шампион на организацията в дивизия „перо“. Успехът го следва и в UFC, където печели първите си 7 срещи. Алдо изглежда напълно непобедим, докато не се изправя срещу Конър Макгрегър през 2015-та.

Победата на ирландеца е широко дискутирана и на нея няма да ѝ обръщаме толкова внимание. Голямата уста на „Всеизвестния“ изважда от равновесие Алдо и той губи за пръв път от 10 години насам!

Жалко е, че вече има цяло едно поколение ММА фенове, които свързват Алдо именно с онзи бърз нокаут от Макгрегър. Малко известен е факта, че именно бразилецът прекъсва доминацита от 10 поредни победи на бившия шампион на WEC – Майк Браун. Нокаут във втори рунд. Американецът може и да не ви говори много, но днес той е едно от най-уважаваните и разпознаваеми треньорски имена в индустрията.

Embed from Getty Images

Невероятните муай тай умения на Алдо бяха това, което го държеше на върха толкова време. Боксовите комбинации и тежките му лоу-кикове демотивираха и най-качествените му съперници. Юрая Фейбър не може да ходи в продължение на няколко седмици след първата си загуба от Алдо.

Борбата и играта на земята също не са му непознати. Един от най-сериозните бойци в UFC – Чад Мендес, лично се убеди в невероятната защита от събаряния и тейкдауни, която Алдо притежава. Жозе е и черен колан в бразилското джу джицу, което често караше противниците му да преосмислят стратегията си да го повалят на земята.

5 години и половина, Алдо така и не получи своя реванш срещу Конър. Бъдещата супер звезда влезе в друго русло и не даде втори шанс на Алдо, който със сигурност щеше да подходи доста по-спокойно и хладно. Октагона е място, където всичко може да се случи. Би било наивно да мислим, че боен гений като Алдо няма да направи нужните ментални и физически промени.

Каквото-такова. След поражението от Макгрегър, Алдо спечели 4 двубоя и загуби 5. Някои казват, че 13-те секунди с Конър са го променили тотално, други пък отдават негативния му актив на напредването на възрастта. Каквато и обаче да е вашата истина, Жозе Алдо в най-добрите си години е нищо по-различно от Джордж Сейнт-Пиер, Андерсон Силва, Джон Джоунс, Хабиб Нурмагомедов или Фьодор Емелианенко.