Начало Други България с 29 титли от Европейското първенство по ушу

България с 29 титли от Европейското първенство по ушу

България с 29 титли от Европейското първенство по ушу
0

България завоюва впечатляващите 78 медала от Европейско първенство по ушу, на което домакин бе Бургас. Титлите от шампионата са 29, а към тях прибавихме и 23 сребърни и 26 бронзови отличия. Това отреди второ място за националният ни отбор в крайното класиране по държави.

Отборен шампион стана най-многобройната страна, участник във форума – Турция. След България с впечетляващо силно представяне се нареди съставът на Украйна. Пълната хегемония на Турция се открои от началото до края на състезателните дни, а южната ни съседка е избрана за домакин на следващото Европейско първенство по ушу, което ще се проведе в турския курорт Анталия догодина. Съорганизатор на следващия форум се очертава да бъде Българската федерация по Ушу с президент – Стефан Колев, който е вицепрезидент и на европейската централа.

Шампионатът на Стария континент се проведе в двете основни направления на ушу (пълен контакт) и тао лу – ръчни форми и форми с оръжие, както и двубои – Санда.

Участваха 500 състезатели от 13 държави – България, Турция, Андора, Армения, Кипър, Украйна, Босна и Херцаговина, Хърватия, Словения, Сърбия, Северна Македония, Белгия, Италия.

Древният спорт ушу, който е новата олимпийска дисциплина на игрите в Африка през 2026-а, е един от най-разпространените бойни спортове в Европа, а изборът на Бургас за домакин на престижното състезание за пореден път поставя страната ни на картата на големите спортни столици.  

тагове: