Начало Други Българска Айкидо федерация почита своя основател Сенсей Георги Иванов

Българска Айкидо федерация почита своя основател Сенсей Георги Иванов

Българска Айкидо федерация почита своя основател Сенсей Георги Иванов
0

Българската Айкидо Федерация изрази своята почит към основателя си и първи неин председател Сенсей Георги Иванов. На 1-ви декември членове на централата почетоха паметта на Сенсей Иванов, който загина преди 25 години при пътен инцидент. Сегашният председател на федерацията Пламен Юруков и представители на айкидо общността положиха венци и цветя на гроба му.

В негова памет ще се проведе и уникален по формата си семинар. Той е насрочен за събота, 4-ти декември, от 17:00 до 18:30 часа в залата по Айкидо в спортен комплекс „Диана“ (София, ж.к. ,Дианабад“, ул. ,,Никола Габровски“ 1). Участие ще вземат представители на над 60 клуба.

Сенсей Георги Иванов (4 дан) е роден през 1958 година в град Силистра. Започва да се занимава с бойни изкуства през 1972 година.

Възпитаник е на хореографския институт в София и е ученик на един от най-големите български хореографи Димитър Димитров – Палаврата, като 10 години е професионален хореограф. През 80-е години преподава народни танци и междувременно започва да практикува Айкидо.

Сенсей Георги Иванов успява да съчетае методите на преподаване на народните танци с тези на Айкидо, като по този начин по това време започва да се говори за българска методология в преподаването на Айкидо.

През 1989 година той създава Българската Айкидо Федерация, а по-късно и Монголската Айкидо Федерация.

През 1990 година Българска Айкидо Федерация става официално първата регистрирана Айкидо организация в България.

През 1991 година благодарение на усилията и труда на Георги Иванов, Българска Айкидо Федерация става член на Международната Айкидо Федерация както и член на Фондацията Айкикай с главна централа Хомбу Доджо,Токио.

През 1991 година, Българска Айкидо Федерация получава национален лиценз от Министерството на спорта на Република България.

През 1995 година чрез активната дейност на Георги Иванов за първи път в Източна Европа се провежда конгрес на Европейската Айкидо Федерация.

На 1 декември 1996 година при пътен инцидент Георги Иванов приключва своя житейски път.