Начало Други Български принос в иновации на световното таекуондо

Български принос в иновации на световното таекуондо

Български принос в иновации на световното таекуондо
0

Тази седмица Световната таекуондо централа (KUKKIWON) официално представи старта по изграждане на глобална онлайн платформа, която да свърже всички сертифицирани със степен по света. Това се случи в корейската столица Сеул.

Един от основните двигатели на идеята е българин – Слави Бинев. Той е единственият член на Борда на Директорите на KUKKIWON с не корейски произход. Разработването на революционната платформа бе предмет на обсъждане още в края на 2019-та по време на редовното заседание на Световната централа, на което Бинев отправи основни препоръки към проекта.

В момента Централата на таекуондо провежда общо изследване в световен мащаб на сертифицираните с (колани) ПУМ и ДАН, както  и нивото на провеждане на изпити по необходимите критерии. Разработката на KUKKIWON е част от индустриалната революция, а целта е да се създаде глобална таекуондо мрежа, която да свързва всички състезатели, треньори, майстори и практикуващи таекуондо на планетата. Освен за улеснение и информираност, тя ще има за цел да гарантира обективност, прозрачност и предотвратяване на опитите за злоупотреба при провеждане на изпити, и сертифициране на практикуващите.

Обмисля се и вариант за провеждане на онлайн изпити, които да бъдат провеждани от националните федерации, чрез съгласуване със Световната централа. Това ще даде възможността за създаването на процес на архивиране и реална преценка за уменията, и нивото на участниците.

Страната ни в лицето на Слави Бинев, като член на Борда на Директорите на KUKKIWON, е ангажирана активно с процеса по разработката и реализацията на иновативната платформа. Хода на проучване и изследване вече е задействан, а през 2021г. глобалната свързваща таекуондо платформа ще бъде факт.

Като гарант за достоверност на изпитите и сертифицирането остават националните федерации, които имат ексклузивното право да издават сертификати, както и да носят отговорност при злоупотреба с такива в страните им. Поради множество сигнали за злоупотреба при провеждане на изпити и тестове, темата беше повдигната още преди година по време на годишното Общо Събрание на Световната Федерация в Манчестър, поради което в тази посока ще бъде обърнато специално внимание.