Начало Други Две световни титли за България в САЩ
0

Две световни титли за България в САЩ

Две световни титли за България в САЩ
0

България спечели две световни титли и един сребърен медал на Световното първенство по Комбат Рестлинг в Сейнт Луис, САЩ. На шампионата на планетата със златото се окичи Борис Величков. В категория до 82 кг, Величков постигна пет категорични победи. На финала, българинът победи представителя на домакините – Гейп Билпърти, с ключ на ръката.

Предишните световни титли на родния национал са от Каварна (2015), Тамаши, Унгария (2016) и през миналата година в Хонджо, Япония.

„Моята муза в спорта и в живота е дъщеричката ми Виктория. Всичко, което постигам, и за което се боря, е благодарение на обичта й“, сподели шампионът Борис Величков пред „chicago.bg„.

Заедно с четирите си Световни, Борис Величков е завоювал и две Европейски титли. Освен в комбат рестлинга, който е сравнително нов спорт, създаден през 1990 г. в Япония, Величков има две световни купи и две вицесветовни титли по бойно самбо. Юначният българин не спира до тук с успехите си, защото към тези отличия прибавя световна титла по идващата от Китай Санда, както и сребро от Световното по ръкопашен бой – патент на специалните части в Русия.

Другият нашенец – Преслав Кулеков, игра на два финала в абсолютна и тежка категория. Троянската мечка, както го наричат неговите съотборници, спечели абсолютната категория след четири успешни схватки на тепиха. В спора за златното отличие Преслав Кулеков победи с 5:0 точки американецът Матю Пол от Чикаго. Силите на българина не достигнаха за златото в тежката категория, където загуби от местния любимец Ерик Хюбнер.

Припомняме ви, че за Преслав Кулеков това е втора световна титла в Комбат Рестлинг, след миналогодишното злато в тежка категория от Страната на изгряващото слънце. В колекцията си от световни първенства, троянецът има и бронзов медал в кат. над 100 кг от 2016 г.

Преслав е и трикраетн Европейски шампион. Той е един от малкото спортисти успял да завоюва две златни отличия от един Еврошампионат. През миналата година в Букурещ, Румъния исполинът печели в двете категории – тежка и абсолютна.

„Благодаря от сърце на всички близки и приятели за огромната подкрепата! Вие ми давате сили да продължавам да се боря. Всички мои успехи са за България”, коментира известният с влечението си към историята български юнак – Преслав Кулеков.

По негово предложение, първото бойно знаме на легендарния 34-ти троянски пехотен полк е станало символ на българския национален отбор по Комбат Рестлинг.

Въпреки намаления състав, благодарение на двата си златни медала, страната ни се нареди на второ място в отборното класиране, след домакина САЩ и пред Канада.