Начало Други Джи-гейко или тренировъчният бой в кендо (Част 1)

Джи-гейко или тренировъчният бой в кендо (Част 1)

Джи-гейко или тренировъчният бой в кендо (Част 1)
0

Ji-geiko е основата на Keiko в Kendo. В Ji-geiko, ние (Kendo-ka) се опитваме да приложим Waza (техники) при най-различни ситуации и обстоятелства.

Можем също да научим и приложим това, което е необходимо преди да атакуваме (Seme) и как да реагираме правилно на Seme на опонента. Освен това чрез Ji-geiko, можем да разберем, кои waza владеем добре и кои имат нужда от повече тренировка и като цяло как върви нашия технически напредък. Това упражнение ни дава възможност да подобрим уменията и духа си като цяло.

Ако разглеждаме Ji-geiko фокусирайки се само върху това да победим противника си, не можем да очакваме прогрес. Изключително важно е да възприемаме джигейко по правилен начин.

Връзката между Kihon-geiko, Kata-geiko и Ji-geiko

При Kihon-geiko, едни и същи удари се тренират отново и отново при предварително зададена последователност за да може да ги подобрим и най-вече правилното да ги нанасяме със силен Ki-ai и правилна позиция на тялото (Ki-Ken-Tai no Itchi).

Kata-geiko набляга повече на усещането за тренировка с истински меч, за разлика от Kihon-geiko. Чрез Kata-geiko се учим също как да дишаме правилно.

Kihon-geiko, Kata-geiko и Ji-geiko не съществуват всяко само за себе си. Те са фундаментално свързани. Въпреки това има хора, които могат да правят много добре Kihon-geiko и Kata-geiko, но имат неправилна стойка и кординация между ръцете и краката по време Ji-geiko. Това не е голям проблем, ако тези хора си поставят за цел да оправят грешките си в Ji-geiko. Има и други хора, чиято единствена цел е да победят противника и да нанесат повече удари от опонента. Такъв тип поведение, които е насочен само и единствено към победата се отразява върху кендото на човека в бъдеще. Обратно – има и хора, които се съсредоточават само върху тяхната стойка и форма и обръщат по-малко внимание на Seme. Това е добре, но само в случай, че това се прави за да се оправи даден проблем(например гърба се криви по време на удара). Ако това се прави постояно, то това пречи на Ji-geiko и го превръща в един вид “представление” без да може да се улови удоволстивето и есенцията на Ji-geiko.

Какво трябва да е Ji-geiko

Трябва да се стараем да правим Kihon-geiko, Kata-geiko и Ji-geiko еднакво добре и да им обръщаме еднакво внимание. Важно е при Ji-geiko да мислим как да приложим Waza, които сме научили при Kihon-geiko и Kata-geiko. Ако правим това, можем да разберем истинската същност на всяко Keiko и да станем по-добри при всеки един вид упражнение. Както споменахме по-горе, Ji-geiko ни дава възможност да тестваме уменията си при екстремни обстоятелства и условия. Освен това Ji-geiko в съвременото кендо ни дава възможност да се докоснем до духовните аспекти на това бойно изкуство. В миналото, практикуващите бойни изкуства са имали възможност да тестват своите реални умения само по време на битка на живот и смърт. Днес мястото на битката е заменено от шияй-джо, където състезателите са защитени от наранявания, благодарение на защитната екипировка- богу. В днешното Кендо се очаква практикуващите да запазят спокоен дух при всякакви обстоятелства. Ето защо, калявайки нашия дух, чрез тежки тренировки, ние можем да се доближим до същноста на Ji-geikо, да го правим правинло и да вземем максимума от него. Пътят към правилното изпълнение на Ji-geiko е различен за всеки. На ниво “начинаещи”, Ji-geiko трябва да се практикува според уменията. Също така на ниво “напреднали” Ji-geiko се практикува при съвсем различен подход. Начина по който се играе Ji-geiko зависи от това какво иска да постигне чрез това упражнение практикуващия го и с кого играе – начинаещ, семпай, сенсей, жена или дете.

*Статията е от Българска федерация по Кендо/превод: Любомир Сагаев

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.