Начало Джудо Джудист пренаписа историята в Токио

Джудист пренаписа историята в Токио

Джудист пренаписа историята в Токио
0

Олимпийските игри винаги са били и си остават мястото, на което даден спортист може да влезе в митологията. Да направи така, че завинаги да остани незаличима следа с представянето си и да се превърне в герой на нацията.

Токио не прави изключение от традицията. Ако не вярвате, питайте Лаша Шавдатуашвили. 29-годишният грузинец е новият национален герой на своята родина. Той се превърна в единственият местен спортист, който печели пълен комплект медали от Олимпийски игри!

Шавдатуашвили достигна до финала на джудото в категория до 73 килограма. Там той се изправи срещу японската суперзвезда Шохей Оно, като отстъпи в страхотна битка след „вадзари”. Въпреки поражението обаче, Лаша вече е обявен за герой в родната Грузия.

Това е така, тъй като сребърното отличие е трето за него в състезанията по джудо от Олимпийски игри. Шавдатуашвили спечели бронз в същата категория на Игрите в Рио през 2016-а. При дебюта си на най-голямата сцена – в Лондон през 2012-а пък грузинецът достигна до олимпийската титла при 66-килограмовите!

Лаша вече е постигнал абсолютно всичко в кариерата си. Въпреки това, не се очертава той да спре със спорта. Напротив – целта ще бъде в Париж 2024 да ликува с четвърти олимпийски медал, при това отново златен. Времето ще покаже дали ще стигне дотам.