Начало Други Евродепутати организират петиция за допускане на руски и беларуски олимпийци в Париж

Евродепутати организират петиция за допускане на руски и беларуски олимпийци в Париж

Евродепутати организират петиция за допускане на руски и беларуски олимпийци в Париж
0

Група от 39 евродепутати организираха петиция, с която призовават Международният олимпийски комитет да допусне до Игрите в Париж догодина участието на спортисти от Русия и Беларус. Те предлагат това да стане под неутрален флаг или с подписване на декларация за категорично противопоставяне на войната в Украйна.

Организатори на петицията са Микаела Сойдрова от Чехия и Иван Щефанек от Словакия. Двамата са част от Европейската народна партия, която заема 176 от 705 места в Европарламента.

Ние – загрижените граждани и активисти за етично спортсменство, призоваваме Международният олимпийски комитет, да предприеме действия, касаещи участието на атлети от Русия и Беларус на Олимпийските игри през 2024 г. в Париж. Недопускането им ще подкопае олимпийските ценности и олимпийския дух, както и ще подрони успехите на останалите спортисти“, гласи част от петицията, публикувана на Change.org.

На този етап решението е руснаци и беларуси да не се състезават в Париж през идното лято, но има редица федерации и организации, които призовават за облекчаване на ограничителните мерки срещу атлетите, които не бива да носят отговорност за действията на държавните им администрации.

Петицията също така припомня, че над 300 украински спортисти и треньори бяха убити в отбраната на родината им през изминалата година и половина от войната. Затова предложението е олимпийците да не носят цветовете на държавите си.