Начало Други Путин ще се бори за честния спорт. Прие нов закон

Путин ще се бори за честния спорт. Прие нов закон

Путин ще се бори за честния спорт. Прие нов закон
0

Президентът на Руската федерация Владимир Путин изглежда не се занимава само и единствено с военния конфликт на страната му с Украйна. Докато най-коментираната и обсъждана тема в света е войната между Русия и Украйна, Путин подписа закон срещу уреждането на мачове.

Законопроектът е разработен от Министерството на спорта в съответствие с плана за прилагане на мерки, необходими за гарантиране на честен, коректен и лоялен спорт, в който няма място за манипулирането на спортни състезания.

Както се съобщава в официалното изявление, законът обединява понятия като „конфликт на интереси в областта на физическата култура и спорт“ и „вътрешна информация“.

Оттук нататък вътрешната информация ще се счита за това, което е определено като такова от общоруската спортна федерация или професионална лига във връзка с развивания от нея спорт и провежданите състезания.

„Русия се застъпва за честния спорт и ще продължи да се бори срещу всякакви прояви на незаконно влияние върху резултатите от състезанията. Приемането на законопроекта ще създаде специфични механизми за противодействие на манипулирането на резултатите от спортни състезания “, каза спортният министър Олег Матицин.

Съгласно закона, руските спортни федерации и професионалните спортни лиги са длъжни да одобрят списъци с вътрешна информация и правила, както и да гарантират, че те са ги публикували на техните официални уебсайтове в рамките на пет дни след одобрението им.

Организаторите на състезанията трябва да включат в правилника на официалните надпревари изискванията за предотвратяване на конфликти на интереси в областта на физическата култура и спорта и мерките, насочени към изпълнението на тези изисквания.