Начало Други Обвиниха МОК и НАТО за спортния геноцид на руски и беларуски спортисти

Обвиниха МОК и НАТО за спортния геноцид на руски и беларуски спортисти

Обвиниха МОК и НАТО за спортния геноцид на руски и беларуски спортисти
0

Руският съюз на спортистите (RCA) направи голямо изявление относно ситуацията със санкциите срещу руснаците, които бяха спрени от много международни федерации. Руснаците се обърнаха към МОК и НАТО за изхвърлянето им от големите спортни събития.

„Руският съюз на спортистите не може и няма да остане встрани от ситуацията, свързана с неразумни, неадекватни и дискриминационни санкции, които международните спортни власти прилагат към всички руски и беларуски спортисти без изключение“, казват от организацията.

Заради войната между Русия и Украйна, руските и беларуските спортисти, чиято страна подкрепи позицията на Владимир Путин бяха лишени от участие на големи спортни форуми.

,,Ние сме пазители на олимпийските традиции и ценности, олимпийския дух и обединяващата сила на спорта. Русия и Беларус се застъпваха за мир, равенство и консолидация на олимпийската общност“, се казва още в изявлението им.

Почти във всеки военен конфликт страните от НАТО действат като арбитър на съдбата. Но до момента не е имало толкова сериозни санкции към спортисти.

,,Никога до сега от Международното олимпийско движение или някой от руските спортисти не са поели инициативата да отстранят от участие в състезания свои колеги от онези страни, които под един или друг предлог са били пряко замесени в провеждането на военни действия на териториите на други държави„, пише още в текста.

Спортът винаги е бил посланик на мира и добрата воля, създавайки възможности за подпомагане на разрешаването на всякакви конфликти. Това е мисията на съвременното олимпийско движение. Организацията на руските спортисти дори обвини МОК в пристрастие.

,,Международният олимпийски комитет и редица международни спортни федерации, без легитимни основания и в нарушение на всички нормативни документи, решиха да лишат руските и беларуските спортисти от законното им право да участват в състезания. В името на политически искания и тенденциозно външно влияние, се случва трагичното унищожаване на олимпийското семейство, част от което винаги сме били . Категорично се противопоставяме на спортния геноцид на руски и беларуски спортисти“, пишат руснаците.