Начало Други МОК отне олимпийския орден на Путин и отправи препоръка за Русия и Беларус

МОК отне олимпийския орден на Путин и отправи препоръка за Русия и Беларус

МОК отне олимпийския орден на Путин и отправи препоръка за Русия и Беларус
0

Конфликтът между Русия и Украйна дава сериозно отражение и на спорта.

Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча всички спортисти от Русия и Беларус да бъдат спрени от участие във всякакви международни спортни събития, дори и най-големите спортни форуми.

ФИФА (Световната футболна асоциация) вече предприе стъпки в тази посока и официално извади Русия от Световното първенство в Кантар тази година.

„За да се защити целостта на световните спортни състезания и за безопасността на всички участници, Изпълнителния съвет на МОК препоръчва на международните спортни федерации и организаторите на спортни събития да не канят или разрешават участието на руски и беларуски спортисти и официални лица в международни състезания“, се посочва в съобщение на страницата на централата.

Снимка: БТА

Решението е взето в резултат на „изключително тежкото нарушение на олимпийското примирие и други нарушения на олимпийската харта от руското правителство в миналото“.

Всяка страна и федерация ще взима сама решението дали да приложи тези санкции. Ако на руските и беларуските спортисти не бъде наложена пълна забрана, евентуално те ще могат да се състезават като неутрални, препоръчва МОК.

Не трябва да се показват национални символи, цветове, знамена или химни.

МОК също така оттегли олимпийския орден на руския президент Владимир Путин. Освен него отличието отнето и от Дмитрий Чернишенко (заместник министър-председател на Руската федерация) и Дмитрий Козак (заместник-ръководител на Администрацията на президента).