Начало Други Честваме Деня на олимпизма с виртуални тренировки

Честваме Деня на олимпизма с виртуални тренировки

Честваме Деня на олимпизма с виртуални тренировки
0

Световната криза с COVID-19 промени традиционните чествания на Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец. Отбелязваме ги днес.  За първи път празненствата са дистанционни, а основното послание е „Бъди здрав, силен и активен“.

На 23-ти юни под егидата на Международния олимпийски комитет (МОК) хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива. Тази година повечето от активностите се случват дистанционно и отново като ролеви модели и позитивни примери на всички младежи са част от звездите на световния спорт.

Общо 23-ма олимпийски медалисти постват на живо своите мастърс видеоклипове днес, на 23 юни точно в 11 ч. местно време в 20 часови зони, като всеки може да се включва в директните предизвикателства. Сред бойните звезди на България, както ви показахме, бе и боксовата ни националка Станимира Петрова.

Станимира Петрова отбеляза деня на Олимпизма (ВИДЕО)

„Поздравявам с този празник всички олимпийци и им благодаря за това, което са направили през годините за нашата родина, за повдигане духа и самочувствието на българската нация. Защото днес заедно, споделяме историята на успеха“, отправи послание Стефка Костадинова, председател на БОК и легенда на световната атлетика.

На този ден си спомняме създаването на нашето модерно олимпийско движение. Международният олимпийски ден е послание към всеки един от нас да бъде по-активен, като заедно съхраним олимпийските ценности на приятелство и уважение и хуманните принципи на Олимпизма. В тази трудна година спортистите трябва да сме много позитивни и да даваме надежда на хората. Физическата активност днес е особено важна. Добре е да виждаме все повече млади хора да се движат, да учат и да откриват. Олимпийският ден е свързан със спорта и радостта, която той носи на всички нас и ни напомня за обединяваща си сила. Подобно на вас, милиони други хора в техните страни ще участват, независимо от възрастта, пола или спортните способности, макар и по различен начин. Така всички можем да помогнем и да направим бъдещето си по-добро!“

Досега в периода на здравната криза над 5000 елитни състезатели откликнаха на апела на спортните звезди да поддържаме форма и да бъдем активни дори и в домашна обстановка. Техните послания бяха последвани от впечатляващите 243 милиона души, които чрез инициативата  #StayStrong, #StayActive, #StayHealthy! имаха възможност да останат здрави физически и психически в нелеките времена на пандемията.

„Отбелязването на Олимпийски ден тази година може и да е по-различно, но желанието ни спортът да носи надежда и оптимизъм на всеки е все така силно и глобално,“ заяви президентът на МОК Томас Бах. „Нека всички обединим усилия в подготовка и очакване на олимпийските игри в Токио като знак на солидарност и хуманизъм,“ каза още германецът.

Цялото олимпийско движение е мобилизирано за присъединяване към онлайн дейностите на 23 юни. МОК и неговите партньори, включително организационните комитети на предстоящите олимпийски игри Токио 2020, Пекин 2022, Париж 2024, Лос Анджелис 2028 и Милано-Кортина 2026, националните олимпийски комитети (НОК), международните федерации (МФ), олимпийските партньори по целия свят ще бъде сред подкрепящите виртуалните тренировки.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.