Начало Бокс Шефът на българския бокс: „Странджа“ е най-силният турнир в света
0

Шефът на българския бокс: „Странджа“ е най-силният турнир в света

Шефът на българския бокс: „Странджа“ е най-силният турнир в света
0

България има огромен потенциал и тепърва ще постига още по-солидни резултати на международната сцена. Тази оценка бе направена от президента на родната федерация по бокс Красимир Инински след края на Купа „Странджа“. 73-ото издание на най-стария международен турнир в Европа бе със „златен“ статут към Диамантената лига и с награден фонд от 200 хиляди долара.

Българските боксьори спечелиха 12 медала, от които 3 златни, чрез Радослав Росенов, Светлана Каменова и Станимира Петрова, 4 сребърни и 5 бронзови. Ето какво каза още Красимир Инински по повод завършилия миналата седмица турнир.

Г-н Инински, как Ви се струва представянето на българските боксьори на Купа „Странджа“?

– В началото на годината сме, в един нов олимпийски цикъл. Като цяло смятам, че представянето е добро, като можеше и да е още по-силно. Стоим добре на фона на световната конкуренция. Имаме млад отбор, който е с много добър потенциал. Всичко вече зависи от желанието на спортистите за развитие.

Конкуренцията в състава изглежда доста сериозна в някои категории, така ли е?

– За никой не е тайна, че където има конкуренция се постигат и по-добри резултати. Смятам, че това е едно добро начало на тежък олимпийски цикъл, който ни очаква.

На фона на тези резултати, какви са очакванията Ви за предстоящите Европейски първенства за мъже и Световното за жени?

– Искам първо да са здрави и мотивирани, да нямат контузии. Очаквам достойно представяне. Това важи както за мъжете, така и за жените, аз не ги деля. Треньорите ще направят план за подготовка, а ние сме длъжни да го обезпечим. 

Доволен ли сте от организацията на турнира?

– Няма как да не съм доволен, защото организацията бе на много високо ниво. Гордея се с екипа, който имам до себе си, защото върши наистина невероятна работа. Мога смело да заявя, че той е №1. Когато спортисти, треньори и ръководители на другите отбори са доволни, това е най-добрата оценка, която може да получим. Казаха, че това е най-добрия турнир, откъм организационна гледна точка, на който са ходили. Освен това съм доволен, че нивото на Купа „Странджа“ го превърна в най-добрия в света, по отношение качеството на боксьорите.

Смятате ли, че беше и най-трудният за организиране, на фона пандемичната обстановка, а и стартиралата на 24-ти февруари война в Украйна?

– Честно казано, човек винаги е най-удовлетворен, когато успее да се справи с трудни ситуации. Началото на тази изключително неприятна война започна в средата на Купа „Странджа“, което също доведе до някои усложнения. Хубавото е, че в тази тежка обстановка нямаше никакви конфронтации, което прави чест на спортисти и треньори.

Трябва да съобщим също и че след края на турнира БФ Бокс съдейства на украинските спортисти и треньори, част от които поискаха да се приберат в родината си…

– Да, точно така. Уредихме бусове. Аз и мой колега финансирахме единия бус, защото 10-ина човека от екипа на Украйна, сред които Олександър Хижняк и баща му, поискаха да се приберат в родината си. Другите заминаха за Германия, което прави чест на тяхната федерация, че им осигури лагер и подготовка.