Начало Карате Изхвърлиха Русия и Беларус и от карате

Изхвърлиха Русия и Беларус и от карате

Изхвърлиха Русия и Беларус и от карате
0

Всички състезатели на Русия и Беларус получиха забрана да участват на турнири под егидата на Световната федерация по карате. Причината е военният конфликт на Русия с Украйна, започнал от 24 февруари, и подкрепата от страна на Беларус към Руската федерация.

„Нашето семейство е обединено и е солидарно с всички, които са засегнати от тези ужасни събития. Нашата цел е да защитим нашата общност, като запазим ценностите на уважение, почтеност и чест“, се казва в съобщението на президента на централата Антонио Еспинос

Припомняме, че Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча всички спортисти от Русия и Беларус да бъдат спрени от участие във всякакви международни спортни събития, дори и най-големите спортни форуми. Освен това МОК оттегли олимпийския орден на руския президент Владимир Путин. Освен него отличието отнето и от Дмитрий Чернишенко (заместник министър-председател на Руската федерация) и Дмитрий Козак (заместник-ръководител на Администрацията на президента).

Руският президент Владимир Путин остана и без почетния си черен колан – девети дан по таекуондо. Световната федерация в този спорт потвърди, че руски и беларуски спортисти няма да се състезават под държавните флагове и с националния си химн на международни състезания. Централата се отказва и от организиране на бъдещи турнири в двете страни.

Световната федерация по борба също наложи рестрикции по отношение на Беларус и Русия. Състезатели от двете държави няма да имат право да участват на международни състезания, които са под егидата на федерацията. Освен това двете страни получиха забрана за домакинство на каквито и да е турнири през тази година.

Международната боксова асоциация (IBA), от своя страна, забрани на всички руснаци да участват в турнири под егидата на организацията. Освен това са свалени от шефски постове длъжностните лица от Русия, включително реферите. Ако спортисти от тази страна не могат да бъдат незабавно отстранени от състезанието поради организационни или правни причини, те ще боксират като неутрални атлети.

Държавният глава на Руската федерация вече не е почетен президент и на Международната джудо федерация (IJF).