Начало Джудо Световната джудо федерация отстрани Путин от почетната му позиция

Световната джудо федерация отстрани Путин от почетната му позиция

Световната джудо федерация отстрани Путин от почетната му позиция
0

Президентът на Руската федерация вече не е почетен президент на Международната джудо федерация (IJF). Това бе съобщено в официално съобщение в уеб сайта на IJF в неделя, 06.03.22.

Освен с тази позиция, Путин вече няма да бъде разпознаван и като посланик на японското бойно изкуство, допълва се в съобщението. Посочената причина за решението на IJF е военната инвазия на Русия в Украйна.

Тази персонална санкция идва на фона на решенията на Международния олимпийски комитет и други значими световни спортни федерации да „замразят“ правата на руски и беларуски спортисти да се състезават под егидата им.

През 2012-а Путин е удостоен с осми дан в джудо от IJF. Той е първият руснак, който получава тази степен. 69-годишният лидер на Русия е запален джудока и съавтор на книга със заглавие „Джудо: История, Теория, Практика“. Той е и създадел на DVD инструкционни материали със заглавие „Да учим джудо с Владимир Путин“.

Освен Путин, IJF суспендира и руския олигарх Аркадий Ротенберг от позицията му във федерацията като член на борда на развитието на джудо. Ротенберг по настоящем е вице-президент на Руската джудо федерация.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".