Начало Други Ивелина Илиева напълно възстановена след лагер в Нидерландия
0

Ивелина Илиева напълно възстановена след лагер в Нидерландия

Ивелина Илиева напълно възстановена след лагер в Нидерландия
0

Най-добрата ни джудистка Ивелина Илиева се завръща на татамито след повече от два месеца пауза. Звездата ни, която има олимпийска квота за Токио при 57-килограмовите, изкара едноседмичен лагер в Нидерландия преди да се върне за международния турнир от Големия шлем в Казан (5-7 май). В началото на годината националката получи тежка травма в коляното и се възстановяваше в клиника в Швейцария.

Участие в сбора взе и младият ни талант Марк Христов, а на лагера в олимпийския център „Папендал“ бяха най-добрите джудисти на Белгия, Израел, Швеция, Украйна, Англия, Армения, Полша, както и домакините от Нидерландия. На сбора с националите бе и звездата на белгийския тим с български корени Тома Никифоров, който на Европейското първенство в Лисабон преди 10 дни ликува с титлата в категория до 100 кг и бе награден от президента на БФ Джудо Румен Стоилов.

Тома Никифоров стана европейски шампион

„Много полезен лагер и за двамата със силни съперници – каза треньорът Свилен Скерлев. – Специално за Ивелина искахме да видим как ще издържи кракът й в ситуация, близка до състезателната. Представи се доста добре, тренира пълноценно. Остава да видим и на самия турнир какво ще покаже”.

Турнирът в Казан е поредна квалификация за Игрите през лятото и още една възможност за националите да подобрят позициите си в ранглистата. Освен Илиева и Марк Христов (73), на турнира в руския град ще стартират Янислав Герчев (60), Божидар Темелков (66), Даниел Дичев (100) и Борис Георгиев (100), който се връща на татамито след изкаран COVID-19. Тимът ще бъде воден от старши треньора Атанас Герчев. За Големия шлем в Казан са заявени 436 състезатели от 86 държави.