Начало Други Ивет Горанова: Сега съм в по-добра физическа форма

Ивет Горанова: Сега съм в по-добра физическа форма

Ивет Горанова: Сега съм в по-добра физическа форма
0

Ивет Горанова се намира в по-добра физическа форма от преди кризата с COVID-19. Най-добрата ни спортистка в олимпийското карате сподели новината в рубриката на Пресклуб „България“ – „Един ден на…“. Първата в историята на олимпийското карате у нас носителка на бронзов медал от Световно първенство за мъже и жени (дисциплина кумите, кат. 55 г, ноември 2018 г.)и от Европейско първенство (март 2019 г), шампионка на Европейските игри в Минск (юни 2019 г.), сподели как тренира в условия на карантина, доволна ли е от отлагането на Олимпийските игри и как ще прекара празника Великден.

Ивет, как протича един твой ден сега в извънредната ситуация? Как поддържаш физическата си форма в домашни условия? Имаш ли други занимания и ангажименти и какви са те?

– В началото на извънредната ситуация бях малко стресирана, защото хората са уплашени и навсякъде се говори само за пандемията. В началото на изолацията тренирах веднъж на ден и имах много свободно време. Толкова много, че не се чувствах комфортно и си търсех занимания да го запълвам. Приемам ситуацията като една по-дълга почивка от лагери и състезания. Имам време да се възстановя напълно и да се подготвя за следващото състезание, когато и да е то. Тези дни започнах да тренирам по два пъти на ден и се опитвам да спазвам режима като в състезателен период. Успяхме да вземем поне уреди от залата и да тренирам с тях вкъщи. Хубавото е, че имам голям двор, който е идеален за всякакъв вид тренировки. Имам време за всякакви забавления, за които преди не ми е оставало време.

Липсва ли ти залата за тренировки?

– Определено ми липсва залата. Забравила съм чувството да си облечеш кимоното и да стъпиш бос на татамито.

Чуваш ли се често с твоя треньор Ангел Ленков, с твоите съотборници? Какви съвети и указания ти дава треньорът?

– Всеки ден се чуваме и с личния ми треньор Ангел Ленков и с кондиционния Светослав Топузов. Коментираме състоянието ми и тренировките. Опитваме се да импровизираме, така че упражненията вкъщи да са максимално близо до тези в зала с партньор. И двамата треньори ми казват да не се отпускам, да си поставя ясна цел и да мисля за нея всеки ден въпреки извънредната ситуация. Трябва да сме подготвени.

След колко време смяташ, че можеш да възвърнеш добрата си състезателна форма, когато обстановката в страната и в света се нормализира и ти отново спазваш обичайния режим на натоварване?

– Мога да кажа, че сега съм в по-добра физическа форма. Единственото, което ще е трудно да си възвърна, е

Снимкa: БОК, Костадин Андонов

усетът в срещата, защото всички състезания са отложени и сега нямам тренировки със спаринг-партньор. Все пак мисля, че един месец ще ми е достатъчен да вляза в много добра състезателна форма.

Как посрещна новината за отлагане на Олимпийските игри с една година? За теб това допълнителен шанс ли е от гл.т. на удълженото време за подготовка или по-скоро тежест?

– Мисля, че отлагането на Игрите лично на мен ще ми се отрази положително. Ще имам повече време да се подготвя не само физически, но и психически, за да спечеля квота. Единственото, което ми се обърка, е кандидатстването за университет.

Народът казва:„Всяко зло за добро“. Кое е за теб доброто в лошото откъсване на хората от нормалния живот?

www.wkf.net

– Това е доста тежък период, най-вече за много хора, които чакат края на месеца до заплата. Безработицата е голяма и ще настъпи икономическа криза. След пандемията хората ще започнат да ценят и малкото, което са имали, ще ценят много повече своята работа. Изправени сме пред сериозно изпитание. Трябва да преодолеем голямо препятствие и да запазим здравето си.

Тази неделя е Великден. Ще боядисваш ли яйца, ще участваш ли в приготвянето на празничната трапеза?

– Това е един от най-хубавите празници за нас, християните. Радвам се, че поне тази година ще съм със семейството си и ще се включа в боядисването на яйцата. За съжаление, няма да посрещна Христовото Възкресение в църква вечерта, но всички трябва да сме разумни и да се вслушаме в призива на лекарите да си останем у дома.

А какво е обичайното ти меню, за да поддържаш теглото си? Обичаш ли сама да си приготвяш храна?

– Опитвам се да спазвам режим като в състезателен период. Сутрин ям овесени ядки, на обяд – месо или риба

Снимкa: БОК, Костадин Андонов

със салата, вечер – салата. Нямам добри готварски умения, но сега се опитвам от време на време да сготвя нещо.

Какво си пожелаваш?

– Пожелавам си здраве, същото пожелавам и на всеки човек. Нека хората да се държат психически и когато приключи извънредното положение, да се върнат към нормалния живот с още по-голяма мотивация и целеустременост!

#ОтговорниВкъщи