Начало Други Ивайло Иванов: Ситуацията е трудна

Ивайло Иванов: Ситуацията е трудна

Ивайло Иванов: Ситуацията е трудна
0

Най-добрият български джудист – Ивайло Иванов коментира отлагането на Олимпийските игри в Токио с една година в интервю за sportal.bg. Иванов бе един от спортистите ни с почти сигурна олимпийска квота за Игрите, но усложнената обстановка в цял свят поради пандемията от коронавирус, наложи първо отлагане в цялата история на най-големия спортен форум.

Ивайло, правилно ли беше решението да отложат Олимпийските игри с една година с оглед здравето на спортистите?

– В крайна сметка, най-важно е здравето на всеки човек, защото не само здравето на спортистите е

Снимка: БТА

застрашено, а и на техните близки и семейства. Доста състезатели като мен имат семейства, деца и колкото и да се говори, че не е опасно за нас младите и децата, винаги има риск. Ситуацията е трудна, предстои ни доста време в изолация и, ако след това отминат нещата, може би още месец до Олимпийските игри. За момента не е разрешено да се тренира никъде, моят спорт е специфичен и не мога да тренирам без партньори. За момента няма състезания и така нататък. Явно така е било писано и така е трябвало да стане. Който има желание, ще продължи по пътя и ще следва мечтите си!

До каква степен това отлагане ще се отрази на подготовката и плановете ти?

– Все още не съм имал време да помисля наистина по какъв начин ще се отразят тези събития, но планове се правят и променят. Да, жалко е 4 години концентрирана подготовка, за да сме в топформа, оставаха 4 месеца, но това е положението, не всичко зависи от нас.

Смяташ ли, че така се увеличава шансът повече български спортисти да извоюват квоти за Игрите?

ijf.org

– Да, със сигурност се увеличават шансовете за повече квоти, защото има доста хора, на които не им достига малко за класиране. Една година е доста време и мисля, че ще успеят да израснат и да успеят да си завоюват място в ранглистата.

Как се справяш с тренировките в извънредното положение?

– Не се тренира лесно без съоръжения и партньори, но ще гледам да държа форма и ниво, доколкото мога. И когато свърши всичко това, отново да стартираме професионално.

Какво е посланието ти към българите в тази трудна ситуация за цялото човечество?

Снимка: БТА

– Искам да кажа на всички на първо място да се пазят, да спазват ограниченията, за да успеем максимално бързо да се измъкнем от ситуацията. Нека се подкрепят един друг и да си помагат, когато имат нужда. И последното, което им пожелавам, е да бъдат живи и здрави, в крайна сметка това е най-важно!

#ОтговорниВкъщи