Начало Други Как студеният сезон се отразява на желанието за движение? Защо е по-лесно да качваме през зимата?

Как студеният сезон се отразява на желанието за движение? Защо е по-лесно да качваме през зимата?

Как студеният сезон се отразява на желанието за движение? Защо е по-лесно да качваме през зимата?
0

Бягането през зимата е много по-трудно отколкото през лятото. Пътят е хлъзгав, въздухът е студен, навън е тъмно – сутрин и вечер, а през деня обикновено сме на работа. Бягането в студено време не е толкова страшно, колкото звучи и като цяло е ефективно за отслабване, но зимният джогинг е много капризен вариант за занимание. 

Кое е най-лошото време от годината за отслабване?

През студените сезони – през зимата и есента – за жителите на умерените ширини е особено трудно да отслабнат. И четирите сезона са ясно изразени там. Ето защо, след горещо лято, тялото започва да се подготвя за студена зима. Натрупва подкожни мазнини, което ни прави по-бавни. 

В идеалния случай трябва да започнете редовен джогинг при по-благоприятни метеорологични условия, например през лятото, и просто да продължите през зимата.

Тялото изгаря повече калории в студено време, отколкото през лятото. Учени от Ню Йорк проведоха проучване, в което измериха колко калории изгарят спортистите, когато тренират в планината през пролетта и зимата. В резултат на това се оказа, че през студения сезон мъжете изразходват 965 килокалории повече на ден, отколкото през пролетта, а жените – 800 килокалории.

Повечето изследователи са съгласни, че е най-добре да не спортувате прекалено много на студа. Факт е, че интензивните тренировки затоплят човек през зимата, така че не се задействат допълнителни процеси, които изгарят енергия.

Ако целта ви е да изгорите излишни килограми, започнете с лек джогинг или дълга разходка. От тях в студа ефектът ще е по-голям. Но, например, във фитнес клуб ще бъде възможно да се потите много: там температурата ще бъде много по-благоприятна за отслабване. В крайна сметка стигаме до класическото заключение: тренировъчният процес има много тънкости, а ако знаете за тях, всяка спортна дейност през  сезоните ще ви донесе желания резултат.

тагове: