Начало Други Кендо – целенасочени тренировки

Кендо – целенасочени тренировки

Кендо – целенасочени тренировки
0

Шимано Масахиро (8-дан, Ханши) е инструктор по кендо в полицията на Осака. Статията му „Камае, сутеми и тежки тренировки“ е публикувана в брой 4 от 2002 г. в японското списание за кендо – „Кендо джидай“. Boec.BG ви предлага откъс от нея посветен на подготовката на един кендо боец.

Казват, че първият удар е по-важен от следващите хиляда.

Трябва винаги да се стремите да направите първия ипон. Дори да не е успешен, не спирайте и не се разколебавайте. Стремете се към първия ипон. Трябва да го желаете. Не забравяйте това чувство. То е свързано с начина, по който тренирате. В идеалната тренировка и двамата противници се стремят към първата точка и поддържат един специфичен вид напрежение помежду си. Ако едната страна прекъсне тази връзка, то тренировката няма да е от полза за никого от двамата.

Същото се отнася и за кихон-гейко. За да извлече максимум полза от тренировката, мотодачи има задължението да поддържа духа на учиката. Когато ви ударят, запазете връзката. Когато блокирате, веднага контраатакувайте и не давайте на съперника си да си почине. Не е лесно да поддържате тази връзка по време на тренировките, но трябва да разберете, че поведението на мотодачи има дълбоко отражение върху прогреса на опонента му. Ако натискът е постоянен и фокусиран, ползата от тренировката ще е налице.

Най-добрата тренировка е тежката тренировка. Кендока, които се явяват на изпита за 8-ми дан, са вече сенсеи и понякога не играят “атакуващо кендо” срещу силен противник. Но когато вие участвате в тренировката пасивно (т.е само получавате, но не давате), това няма да е от полза за вас и ще го разберете чак след време. Трябва повече да се фокусирате в това да бъдете правилен мотодачи.

На изпита за 8-ми дан времето при срещите е две минути, а на изпита за 7-ми дан – минута и половина. Нямате достатъчно време да покажате възможностите си. Ако направите неуспешна атака, продължавайте силно да се стремите към ипон. Бъдете максимално решителни и концентрирани. Ще успеете, само ако сте били такива и по време на тренировките.

Една година преди да положа изпита за 8-ми дан започнах да тренирам при специален тежък режим. Бях инструктор в полицията, но тренирах по-различно от учениците. Никой не можеше да каже със сигурност, кой е мотодачи и се стараех само да правя, колкото се може атаки. Единственият начин да надделеете над противника си е да тренирате толкова тежко, че да може да изпълнявате техниките автоматично в перфектна физическа кондиция.

Колкото повече наближаваше изпита, толкова по-притеснен ставах. Но в деня на изпита можах да покажа целия си потенциал. Всъщност избягвах да атакувам противника си твърде често. Важно е да си изградите “резервоар” от енергия, който да избухне, когато настъпи момента. Ако не съумеете да сторите това, няма да можете да атакувате. Атакувайте като на кихон, без да се притеснявате, че ще ви ударят.

Разбира се, не твърдя, че това е единствения начин да се подготвите за изпита, но това, че физическата ви кондиция ще отслабне с възрастта, е сигурно. В Япония хората, които се явяват на изпит, са групирани по възраст и затова, ако успеете да задържите кондиция, която имат по-млади хора от вас, то тогава това несъмнено ще е предимство за вас.

Бъди силен и решителен! Винаги взимай инициативата!

Източник: kendo.bg

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.