Начало Други Красен Кралев обяви план за рестарт на спорта в България

Красен Кралев обяви план за рестарт на спорта в България

Красен Кралев обяви план за рестарт на спорта в България
0

„Разработен е подробен план за рестарт на спорта в България“, това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев при гостуването си в предаването на bTV „Лице в лице”.

От тази седмица бе разрешено от правителството и Националния оперативен щаб да се тренира индивидуално на открито, а Кралев издаде Заповед, според която може да се практикува спорт на стадиона и в басейни при определени мерки. Министърът на спорта посочи, че отпускането на мерките е обосновано.

„Мярката за разрешаване на спортни занимания на открито, при спазване на дистанция от 2,5 м, ще допринесе допълнително за борбата срещу коронавируса.

Не препоръчвам да се ползват съблекалните на този етап,

но ако се ползват, самите собственици на съоръженията да направят така, че те да бъдат дезинфекцирани, да се взимат всички предписани от здравния министър противоепидемични мерки, за да не може да допуснем да се навреди на здравето”, каза Кралев.

Спортният министър коментира в детайли плана за рестарт на спорта в България.

„В следващата фаза за възстановяване на спорта в България предстои пускането на колективните спортове на открито, в които влиза футболът. След това ще бъде разрешено практикуването на индивидуалните спортове на закрито, последвани от колективните спортове на закрито и на последно място ще бъдат разрешени състезанията. Имаме времеви  хоризонти. Днес (б.р. – вчера) имах детайлен разговор с министър Ананиев, направили сме подробни предложения, на които чакаме отговор в рамките на следващите няколко дни.

Желанието ни е всичките ни проектоолимпийски състезатели, заедно с треньори и длъжностни лица, да бъдат изолирани в националните спортни бази в Белмекен, Спорт палас и Раковски в София и двата гребни центъра в Кърджали и в Пчелина.

Детайлно са разработени строги противоепидемични мерки, които ще се спазват. Ще бъдат настанени по един в стая, ще се правят хранения в стаите, външни лица няма се допускат, тестове за коронавирус ще се правят на всички преди да постъпят в базите. Министър Ананиев остана изключително доволен от разработения план. Надявам се да ни разрешат от следващата седмица топ атлетите ни да бъдат с осигурени възможности за тренировки, защото ще бъде най-тежкото и трудно възстановяване на състезателната им форма. Те трябва да навлязат максимално бързо в топ форма, защото всяка седмица от тук нататък за тях ще бъде фатална”, заяви Красен Кралев.

Той допълни, че ММС е предприело необходимите мерки, за да бъдат компенсирани федерациите и клубовете за загубите, които са претърпели в последните два месеца.

„Близо 25 процента от бюджетите, които бяха предназначени за участие в международни състезания, ще бъдат спестени и сега ще се насочат към подготовката на спортистите.

Така ще можем да компенсираме тези два месеца с много интензивни лагери във всички възрастови групи.

Много пъти сме коментирали, че българските клубове са системно недофинансирани. Всяка година те получават за своята дейност 6,5 милиона лв. от ММС. Това са близо 800-900 клуба.

За следващата година бюджетите им ще бъдат увеличени двойно.

Който е получавал 10 000 лв. за тази година, ще получи 20 000 лв. за следващата. По този начин те ще получат така необходимия стимул да работят на пълни обороти, за да възстановят спорта в България на всичките му нива. Тенденцията в следващите години ще бъде да увеличаваме бюджетите на клубовете и това се дължи на отличната работа на новото ръководство на Българския спортен тотализатор ”, допълни спортният министър.

Според Кралев най-трудно ще бъде възстановен международният спортен календар, защото всяка една държава се намира в различен етап на борбата с коронавируса и е предприела различни мерки.

„Някои ще имат две седмици карантина, което ще направи обстановката невъзможна за международни състезания. За мен това е най-голямото предизвикателство, което предстои да бъде решено и както ние, така и международният спорт трябва да се адаптираме към новите реалности“, допълни той.