Начало Други Отмениха майския турнир по сумо в Токио

Отмениха майския турнир по сумо в Токио

Отмениха майския турнир по сумо в Токио
0

Големият майски турнир по сумо „Нацу башо“ беше отменен поради продължаващата световна пандемия от коронавирусна инфекция, съобщи БНР. До това решение се стигна поради факта, че Япония продължи режима на извънредна ситуация до 31 май.

По план, надпреварата трябваше да стартира в средата на май, но беше отложена с две седмици. Причината бе дадена положителна проба за коронавирус от страна на японски сумист. С оглед фактът, че продължава извънредното положение в страната, няма как „Нацу башо“ да се проведе пред „закрити врата“.

Припомняме, че Големият пролетен турнир, който се проведе през март в Осака, премина без публика. Това бе и първа надпревара в историята на древния спорт без зрители. С оглед на разрастването на пандемията от коронавирус е много вероятно и надпреварата в Токио да се състои пред „закрити врата“.

Големият юлски турнир също бе засегнат. Надпреварата няма да се състои в Нагоя, а в Токио, а есенната серия от демонстративни състезания е изключена от календара за 2020 г.

Отмяна на класически турнир се случва за трети път в историята на професионалното сумо. През 1946 г. сумистите не са успели да се съберат в Токио, тъй като дворецът „Кокугикан“ не е бил напълно възстановен за планирания срок след пожар. Той е бил предизвикан от бомбардировки на американската авиация по времето на Втората световна война. През 2011 г. пролетният турнир отпада заради грандиозен скандал с договорени срещи. Очаква се състезанието през юли в двореца „Кокугикан“ да се проведе без зрители.

#ОтговорниВкъщи