Начало Други Пет съвета за по-добра защита за начинаещи

Пет съвета за по-добра защита за начинаещи

Пет съвета за по-добра защита за начинаещи
0

Най-добрите боксьори удрят много и ги удрят малко“ – Роки Марчиано

Хората са го казали отдавна – най-добрата защита е нападението. Ако противникът ви е зает да се отбранява, то вие няма да се тревожите за вашата защита в този момент. В бойните спортове нещата са сходни, но не баш. Във футбола и баскетбола транзицията от защита в нападение и обратното става за секунди, а в бойните изкуства е въпрос на стотни. Затова винаги трябва да сте нащрек за някой контриращ удар, без значение колко зле изглежда ситуацията за съперника ви.

С посредствена защита може и да спечелите някой и друг мач, но за да гоните високи цели, титли и пояси ще трябва да се научите да се защитавате. Мавашито ви може да е безупречно, дясната ви ръка да удря като чук, но ако вие самите не сте готови да поемете тежки удари и не ги виждате още в зародиш, то няма как да гоните резултати и да изкарвате прехраната си с бойни изксутва.

Ето 5 съвета, които ще повишат дефанзивните и контриращите ви умения, а с тях паралелно ще развиете и по-добра атака.

  1. Повече спаринг

Нищо не може да ви подготви за истински мач така, както го прави спарингът. Тук е важно да знаете две основни неща – не се пускайте на спаринг, ако не се чувствате готови; правете спаринг с хора, на които имате доверие.

Целта на спаринга е с вашият партньор да придобиете нови умения и да градите самоувереност, а не да се надпреварвате кой удря по-здраво и кой е по-по-най. Усетите ли че нещата не са както трябва, прекратете преди да стане беля. След като с вашия треньор сте установили, че сте готов за тази крачка, трябва да запомните, че най-важният аспект в спаринга е контролът. Вие трябва да контролирате всичко, което правите – от броя на ударите, които пускате, броя на крачките, които правите. Разберете се с вашия партньор на какво ще наблегете преди да започнете – дали на боя от дистанци, дали на комбинации, повече или по-малко удари ще пласирате.

Никога не се притеснявайте да кажете на човека срещу вас да намали или да увеличи темпото. В спаринга всичко опира до опита. А опит се трупа с различни противници. Колкото повече, толкова повече. Ниски, високи, тежки, слаби, обратен гард… Всеки човек интерпретира бойните изкуства по свой собствен начин и това ще ви помогне да изградите по-голяма база данни в главата си и да изпаднете в повече неудобни ситуации.

2. Бързи крака=по-малко получени удари

Едва ли ще ви кажа нещо ново, но тичането и скачането на въже ще направят краката ви по-бързи. Тук предизвикателството е да го правите различно всеки път. Така както мач с мач не си прилича, така и тренировките ви трябва да са разнородни. Рутината убива. Ако днес сте изтичали 5 километра в средно темпо, то следващият път изтичайте 3 километра в бързо темпо. Тряба да можете да сменяте предавки за милисекунди – а това става с различни тренировъчни сесии. В края на мача трябва да имате максимално повече енергия, но за да можете да контролирате изразходването ѝ, трябва да можете да забавяте и да ускорявате.

Добри варианти за развиване на бързина в краката ви са спринтовете и тичането на интервали. Скачането на въже също трябва да се случва в неравноделен такт – 30 секунди високи колена, три минути средно темпо. Една минута високи колена, една минута по-бавно. Движете се назад. Играта ви от заден крак е изключително важна за прогреса ви. Сложете няколко конуса на пода и преминавайте през тях назад.

3. Движете главата си

Освен движение в краката, трябва да движите и горната част на тялто си – кръст, рамена, ръце и най-вече глава. За съжаление, тренировките за движението на главата са малко демоде в днешно време. Повечето хора предпочитат да „нокаутират“ чувала, вместо да работят над ескиважите, сайд-степовете и отклоните. Най-важното правило (ОК, едно от най-важните правила) е гардът ви винаги да е вдигнат. Без значение колко уморени сте и кой рунд е. Адекватният гард може да ви предпази и да абсорбира ударите на опонента, но дори тогава пак има зони, които остават без покритие.

Вместо да се сгъвате и да пазите носа и очите, начуете се как да бягате от ударите на съперника ви. Застанете пред огледалото и започнете да местите главата си от една точка до друга точка. Нагоре-надолу, наляво-надясно, напред-назад. Тук се включва и вашият верен другар – боят със сянка. Там може да имплементирате различните движения с главата с атаки от ваша страна. Разбира се, защитата при бокса и при муай тая е коренно различна заради наличието на краката и лактите, затова не съдете по другите около вас. В бокса може да се наведете повече, но в кикбокса или смесените бойни изкуства това ще бъде вашият край.

4. Дръжте лапи

Освен да биете по тях, за вас ще е полезно да се научите да държите лапи. Това ще ви държи нащрек и ще засили координацията ви. Когато треньорът ви казва ляв-десен, вие знаете какво да направите. Но я си представете как и дали ще се справите, ако сте от другата страна и трябва да стоварят върху вас комбинация ляв-десен-ляв ъперкът- десен лоу-кик. Всичко това трябва да стане плавно и да знаете кое, как и къде трябва да сложите.

Държането на лапи и щитове подобрява погледа ви и ви дава възможност да изучавате хората срещу вас, да попивате от различни източници. По този начин ще се научите и на контриращи удари – когато ви атакуват, те също се отварят за атака. Да стоите от другата страна на лапите ви дава възможност да тренирате податливостта ви на контакт. Вие получавате удари, които в същото време не болят толкова много, но ви подготвят психически за момента на истината.

5. Подгответе тялото си чрез тренировки

Нищо не изсмуква енергията ви като ударите, които получавате. Правило номер едно е да пазите най-важния ви мускул – този между ушите. По-малко удари в главата, повече шанс за победа. Когато се уморите, ръцете ви падат надолу. За да избегнете това тренирайте с тежести на китките/глезените или с гири. След като ги оставите сами ще видите колко по-бързи са реакциите ви. Бързата круша ще укрепи рамената ви и ще можете да държите гарда до лицето си за по дълго време.

За да минимализирате последиците от ударите в тялото, то трябва да се кали преди това. Тук става въпрос най-вече за корема. Добро упражнение за здрави коремни мускули са ударите с медицинска топка, но за това ви е нужен партньор. Тук, разбира се, няма как да забравим класиката – коремни преси, планк, крънч преси и прочее.