Начало Други Ползите от масажа в бойните спортове и изкуства

Ползите от масажа в бойните спортове и изкуства

Ползите от масажа в бойните спортове и изкуства
0

Бойните спортове и изкуства не са никак щадящи към тялото и това го знае всяко хлапе. Успешните бойци знаят, че часовете в залата са от съществено значение, но те се превръщат в минус вместо плюс, ако правилното възстановяване липсва.

Днес спортната медицина е на феноменално ниво – криосауни, водни терапии, уреди за измерване на каквито показатели се сетите. Но сред всичката тази ефективна и нова технология си остава една константна и това е масажът.

Формулата „тренировки+храна и суплименти+ефективно възстановяване на тялото=високи спортни резултати“ работи безотказно, но пренебрегването на едното за сметка на другото ще ви остави далеч от върха. Различните видове спортни масажи са чудесен начин за предовратяване на контузии и на разпускане на мускулите, а също така спомагат и за по-бързото минаване на болежки и травми по тялото ви.

Без значение дали ви предстои тренировка или мач, физическото и психическото ви здраве трябва да са на 100%. Или поне в този периметър. Спортният масаж значително подобрява менталния елемент, освобождавайки ендорфин, т. нар. „молекула на щастието“. Освен че отпуска мускулите, масажът приповдига настроението ви. А всички знаем колко неприятно е да тренираш нацупен или навъсен.

Спомага за по-качествен сън

Масажът е доказано средство за подобряването на съня ви. Той спомага за отделянето на серотонин, който от своя страна спомага за производството на повече мелатонин – изключително ценен хормон, който регулира съновния ви цикъл и спомага за по-лесното събуждане. Мсукулите си почиват докато спите и затоа трябва да помогнете на мозъка и тялото си да извлекат най-ценното от този период от денонощието.

Масаж в муай тая

Масажите в муай тай са не просто препоръчителни, а са направо задължителни. Ако сте имали щастието да посетите някоя муай тай зала в родината на спорта Тайланд, то в съблекалянатя няма как да не ви е ‘ударила’ енигматичната миризма на ‘линимент“ масло за масаж. Все пак Тайланд е известен с две неща – Муай тай и масажи. Масажната терапия в Тайланд датира от векове. Въпросното масло се превръща в търговски продук в срдата на ’60-те години на миналия век и бързо става неразделна част то масажните терапии на бойците.

Масаж преди мач

Освен сериозен стречинг, масажът е друго задължително условие за бойците преди мач. Той спомага за загрявката на цялото тяло и подготвя боеца за това, което предстои. Той повишава сърдечния ритъм, отпуска ставите. Циркулацията на кръвта се засилва и така тялото си набавя нужните вещества, които да захранят мускулите ви. Масажът спомага и улеснява възстановяването ви чрез свеждане до минимум на последиците от умората, намалява напрежението в мускулите и понижава стресовите нива.

Масаж след мач

Масажът може да помогне за редуцирането на болката в мускулите и ставите, редуцирайки производството на протеина цитокин, който е отговорен за това колко болка чуствам. Цитокините се секретират от специфични клетки на имунната система и могат да спомогнат за възпаление. Честитте масажи придружени с етерични или ‘лиминент’ масла извеждат насъбраните токсини у вас и миниманизират шанса за контузии.