Начало Други Премии за джудистите след Европейското първенство

Премии за джудистите след Европейското първенство

Премии за джудистите след Европейското първенство
0

Премия на обща стойност 16 500 лева раздаде Българска федерация по Джудо на състезатели и треньори от националния отбор. Бонусът е за представянето на Европейското първенство в Прага. На шампионатът в чешката столица с призови места завършиха сребърният медалист Ивайло Иванов (категория до 81 кг), както и трите пети места на Ивелина Илиева (57 кг), Борис Георгиев (100 кг) и Янислав Герчев (60 кг).

На церемония в Пресклуб „България“ днес президентът на джудо федерацията доц. д-р Румен Стоилов и неговият заместник Даме Стойков наградиха състезателите и техните треньори Атанас Герчев и Свилен Скерлев.  Средствата са осигурени допълнително от ръководството на федерацията.

„През последните 8 десетилетия не се е случвало да играем 3 полуфинала на състезание от такъв ранг. Всеки, който разбира от джудо знае, че фактически 5-ото място е равно на малък финал. Конкуренцията е ужасяваща“, подчерта в Пресклуб „България“ председателят на федерацията доц.д-р Румен Стоилов. Неговата кандидатура е издигната за член на борда на директорите на Европейския съюз по джудо.

Даме Стойков похвали състезателите и специално отличи 5-ото място на младия Борис Георгиев, който записа дебют при мъжете на Европейско първенство. Известният джудист от миналото е обнадежден за бъдещето на големия олимпийски спорт у нас и заради талантите сред подрастващите – още 4-има-5-има ще подсилят занапред националния отбор.

„През 2022 г. Европейското първенство ще е в България и дано да имаме повече медали“, пожела си Стойков.

Старши треньорът Атанас Герчев се сдържа в оценката си за представянето на Европейското първенство. „Можеше повече, но можеше и като Израел да отпаднем и да си тръгнем още втория ден. Израел е страна, която е само джудо – медалите й от Рио 2016 са в този спорт“, подчерта специалистът.

Ивелина Илиева, която има европейско сребро и световен бронз в кариерата си, призна, че не е удовлетворена от петото място. „За мен успех е само, когато си тръгваш с медал“, сподели красивата ни националка.

„Добре се справих, но не перфектно. Доволен съм до финала, но не от финала“, на свой ред каза сребърният медалист Ивайло Иванов. А благодарности му изказа Борис Георгиев. Младият джудист призна, че всеки ден са тренирали заедно и това му е дало шанс да се представи добре.

„Нивото е много високо. Липсва ми опит“, обобщи младата ни надежда на татамито.

Янислав Герчев сподели, че през цялото време е бил с нагласата да стане европейски шампион. „За секунда изпуснах руснака на полуфинала, а съм го побеждавал преди това“, ядосва се състезателят. В същото време трезво разсъждава, че „от 30 души в категория, 10-15 могат да станат шампиони“.

Отборът посети дне и Министерство на младежта и спорта, където се срещна с министър Красен Кралев. Той връчи почетен плакет на медалиста Ивайло Иванов. На останалите пожела успех през 2021 г.

„Те ще имат много възможности да вземат реванш на големите състезания, които предстоят през 2021 г.“, коментира Кралев.

Снимка: Министерство на младежта и спорта

Националите имат съвсем кратка почивка и от 2-ри декември се качват на лагер на Белмекен, който ще продължи до 23-ти. Подготовката ще е за Мастърс турнира в Катар, който ще се проведе в средата на януари 2021 г. Ивайло Иванов, Янислав Герчев и Ивелина Илиева са поканени за участие в надпреварата заради мястото си в топ 16 на категорията. Турнирът дава точки за класиране на Летните олимпийски игри в Токио. И тримата имат шансове за спечелване на квоти.

Програмата през 2021 г. включва Европейското първенство в Португалия, както и Световното първенство в Будапеща, Унгария. Най-очакваното събитие са Олимпийските игри в Токио.