Начало Винг чун Принципите на сферата и принципите на Винг Чун

Принципите на сферата и принципите на Винг Чун

Принципите на сферата и принципите на Винг Чун
0

Днес ви предлагаме авторска статия на един от най-добрите преподаватели в България по китайски бойни изкуства Станислав Багалев, носител на 5-ти дан. Той е майстор по винг чун и тай чи, като ги практикува повече от 30 години.


Всичко в космоса има сферична форма, защото тя явно е най-устойчивата на външно и вътрешно въздействие. Не само в космоса, но и доста неща от заобикалящия ни свят имат обла, полегата или също сферична форма.

Как можем да се опитаме да използваме този принцип в нашите занимания с бойни изкуства?

Винг Чун е бойно изкуство, което преди техниките и физическите качества, които натрупваме и научаваме, има някои основни принципи, върху които се гради самото изкуство.

Принципите, според книгата на грандмайстор Керншпехт„За двубоя“, са четири:

  1. Силата тече напред
  2. Залепи се
  3. Ако силата е по-голяма, поддай
  4. Ако силата се оттегля, следвай

Така написани и казани самите принципи изглеждат леко мъгляво, даже и странно. Нужно е обяснение и разяснение.

Да започнем с първият принцип:

  1. Силата тече напред – трябва да бъде разглеждано повече, като Силата тече Навън, във всички страни на една сфера.

Много от хората гледат и преподават първият принцип линеарно, като една идея за права линия и за най-краткото разстояние между две точки. Но, ако тази основна идея бъде преразгледана в едно триизмерно пространство, ще се види, че няма напред, назад, нагоре и надолу, ляво и дясно, а усещане за плътност и сила навън от нашия център във всички посоки. Само тогава ние можем да имаме едно силно, плътно въздействие на всяка атака, която идва от която и да е страна, даже и отзад зад нас. Не само ръцете ни излизат навън, а и краката, гърбът, тялото и усещането.

Представете си, че това е като една сфера, издуваща се навън…

  1. Ако силата е по-голяма, залепи се, е модел на контакт в една точка или област с противникът, който ни напада.

Ако следваме идеята, трябва да си представим две сфери, които се докосват или допират и оказват въздействие.

А) Ако противниковата сфера Ви докосне, но веднага след това се махне, пространството остава празно, затова вие не трябва да стоите, а съобразно първият принцип, вашата сила и енергия ако тече навън, вие трябва да разширите вашата сфера, притискайки противника в ъгъла.

В) Ако противниковата сфера ви докосне, вие не бягате от този контакт, а се залепвате, чрез този контакт, и вие на тактилно ниво, разпознавате атаката накъде отива като посока, натиск и сила и можете да използвате това усещане срещу атакуващия. Тук е и идеята за тренирането на така наречени Лепкави Ръце – ЧиСау.

Затова си представяме две сфери, докоснати в една точка или област.

  1. Ако силата на противника е по-голяма, поддай, е изключително важен принцип, който различава вътрешните от външните бойни изкуства.

Външните бойни изкуства биха натиснали още повече, ако силата е голяма, но винаги има опасност от счупване, затова и ние препоръчваме, поддаване, водене на силата на противника, нейното използване, за да го извадим извън баланс. Да поддадеш не означава да се предадеш, а това е същото усещане, когато, ако натиснете една топка към стената или към земята, тя поддава, но не се спуква, а нагнетява повече сила, която да се изстреля впоследствие.

Ако си представим и идеята на сферите, това ще заприлича на рисунките на Ин Ян, където едната част на една сфера е проникнала в друга част на сферата, но същевременно освен поддаваща част на сферата има и атакуваща част на същата сфера. Тоест – Ин, черното, е поддало в едната си част на Ян, бялото, но в другата си част Ин е проникнало в Ян!

Така и във Винг Чун – докато едната ръка поддава, другата ръка атакува и се получава динамична свързаност!

  1. Ако силата се оттегля, следвай – може да се разбира и като част от първия принцип – силата е навън и навсякъде.

Ако противникът се опита да избяга или да се отлепи, ние не му даваме да го направи и го следваме, преследваме го и не му даваме шанс да се прегрупира и да удари пак. Така нашата сфера е отново цяла, но вече атакуваща, преследваща противниковата сфера.

Така разгледани принципите дават идея за естествено следване на природата, на зараждане, развиване, докосване, сливане, водене, следване.

Това е като едно зараждащо се ин – ян от две отделени самостоятелни сфери, които в себе си съдържат ин и ян, докосвайки се, сблъсквайки се, отдалечавайки се, като две спираловидни галактики, свързани заедно в техния път на Ин-Я взаимодействие.