Начало Други Провеждането на Олимпийските игри става все по-несигурно

Провеждането на Олимпийските игри става все по-несигурно

Провеждането на Олимпийските игри става все по-несигурно
0

Организирането на Олимпийските игри в Токио през 2021 година съвсем не е сигурно. Въпреки, че най-големият спортен форум беше отложен с 1 година, заради разрастващата се пандемия от коронавирус, осъществяването му все още е под въпрос. Причината е в липсата на ваксина, която би могла да предпази спортисти и зрители при събирането им в големи групи.

„Когато говорим за завръщането на спорта пред пълни стадиони, винаги си мисля, че това може да стане чак тогава, когато имаме ваксина“ , заяви американския епидемиолог Зак Бини от „Емори Юнивърсити“ пред „Ройтерс“.

„Всеки човек, който се добавя в група, увеличава риска. Когато говорим за стадион с 50, 70 или 100 хиляди души по трибуните, това е невероятно голям риск от ново масово разпространение на заразата“, добави още епидемиологът, който очаква създаването на ваксината да отнеме още около година и половина.

Експертът по инфекциозни болести в канадския университет на Манитоба – Джейсън Киндрачук е на мнение, че ще бъде създадена ваксина в рамките на година. Според него организирането на Олимпийските игри няма да бъде възможно в периода от 23 юли до 8 август 2021 година.

„Ваксинацията на всички ще постави здравните системи на лимита им. Ваксина трябва да се бие не по време на Игрите, а няколко месеца по-рано, за да могат да се изградят антитела“, заяви Киндрачук.

Професорът Кентаро Ивата от университета в Кобе дава най-тежка прогноза. „Не мисля, че Олимпийските игри ще се състоят догодина, ако въобще някога стане възможно провеждането им. Дори и Япония да се справи с коронавируса и да контролира разпространението му, не смятам, че такава ще бъде ситуацията във всички страни по света. Това са две условия, които задължително трябва да бъдат изпълнени, ако искаме да имаме Олимпийски игри“, сподели Ивата.

#ОтговорниВкъщи