Начало Други Световен шампион по джудо получи статус на бежанец

Световен шампион по джудо получи статус на бежанец

Световен шампион по джудо получи статус на бежанец
0

Иранският джудист, който избяга от родината си, Саеид Молаей, получи официален статус на бежанец в Германия. Това бе съобщено в уеб сайта на Международната федерация по джудо (IJF).

„Много съм щстлив. Искам да благодаря на всички, които ми помогнаха в тези трудни моменти. Сега мога да се концентрирам върху следващите състезания и Олимпийските игри“, сподели световния шампион от 2018 г.

По-рано тази година на световното първенство в Токио Молаей разкри шокиращи факти за управлението на националните спортни отбори в Иран. Той сподели, че е получил две обаждания преди двубоите в Япония, които са били от официални лица в родината му. Те са му наредили да се оттегли от турнира, за да се избегне възможността да се срещне с представителя на Израел, Саки Муки.

„Не е закон, но такава практика има от много време. Никой не може да го промени. Спечелих бронз в Абу Даби и не се появих на подиума, защото  така ми беше наредено. Там стоеше израелец. В Китай и в Париж трябваше да се направя на контузен, отново за да не стоя до израелец“, разказва джудистът за dw.com

Молаей отказва да се подчини и стъпва в битка, но губи титлата си. Той признава, че се е страхувал за живота на близките му, тъй като са му съобщили, че представители на Националната сигурност на Иран са посетили дома на родителите му. Спортистът избира да не се върне в Иран, а да замине за Германия. Там той тренира с местните бойци и получава подкрепата на IJF.

Административните процедури за участието на Саеид на Олимпийските игри в Токио не са приключили. Той трябва да получи нужните документи, за да обикаля света и да се състезава на турнирите, които му осигуряват така важните точки за Световната ранглиста.

Към този момент двама джудисти не са се състезавали за родината си, а за Отбора на бежанците на Олимпийски игри. Това се случва през 2016 г. в Рио де Жанейро, а и двамата спортисти са родом от Конго.

 

тагове:
Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.