Начало Други Световен шампион по джудо ще се състезава за друга държава

Световен шампион по джудо ще се състезава за друга държава

Световен шампион по джудо ще се състезава за друга държава
0

Сайед Молаей, който е световен шампион по джудо в категория до 81 кг. от 2018 година, вече няма да се състезава за своята родина Иран. Един от най-големите съперници на родния джудока Ивайло Иванов е решил да смени държавата, която представяше до този момент.

Иранецът избяга в Германия през миналата година, получавайки статут на бежанец. Това се случи след като Молаей пренебрегна забраната на иранското правителство и на Националния олимпийски комитет на страната, а именно да не се яви на четвъртфиналите, а след това и на полуфиналите на последния световен шампионат в Токио през август миналата година. Причината беше да избегне потенциален мач срещу представителя на Извраел – Саги Муки. Иранецът стига полуфиналите, но там загуби от белгиеца Матиас Касе и така не успя да стигне финала, на който Молаей със сигурност щеше да срещне Муки (Саги Муки спечели световната титла след победа над Касе).

През октомври Световната федерация по джудо наложи забрана на Иран за участие в състезания. Причината – отказът на страната да се изправя срещу джудисти от Израел.

В края на 2019 година Молаей получи предложение да се състезава за Монголия, получавайки и гражданство. Титулуваният джудока прие като се очаква той да представя новата си родина на Игрите в Токио през 2021 година.

В последното обновяване на световната ранглиста в категория до 81 кг. – Молаей се намира на 6 позиция (Ивайло Иванов е под номер 17), но все още е изписано, че представя Отбора на бежанците на Световната федерация по джудо.