Начало Други Хапче вместо фитнес. Пътят към идеалната фигура става по-лесен

Хапче вместо фитнес. Пътят към идеалната фигура става по-лесен

Хапче вместо фитнес. Пътят към идеалната фигура става по-лесен
0

Пътят към идеалната фигура може да стане много по-кратък. Могат ли хапчетата да заместят спорта? 

Спортът не е обичан от всеки по различни причини, а мързелът сред тях е по-малкото зло. Някои хора не могат да тренират по здравословни причини. Например, поради сърдечно заболяване, нараняване или наднормено тегло. Предполага се, че новото изобретение на учени от университета Дийкин в САЩ може да улесни такива хора, които не ходят на фитнес. 

Какво казват учените?

В бъдеще вероятно ще можем да отслабнем и да натрупаме маса без никакви усилия. Учените разработват нещо, което може да замени тренировките – вече имат хапче, което, подобно на спорта, стартира химически процеси в тялото и го кара да работи в полза на фигурата. 

„Вълшебното хапче“ повишава активността на специален ген, който задейства редица биологични процеси в организма. Този механизъм стимулира разграждането на мазнините и увеличаването на обема на мускулните влакна.

Американски специалисти от университета Дийкин тестваха лекарството върху мишки в продължение на осем седмици. Субектите бяха хранени с каквото и да било. Без диета, само мазнини и захар. В същото време само част от гризачите получиха „хапчето за фитнес“ – те показаха впечатляващи резултати. Въпреки висококалоричната диета, теглото на тези мишки остава същото, а нивата на кръвната захар намаляват. Същият механизъм работи при физическо натоварване. Следователно спортът се счита за отлична превенция на диабета и помага за понижаване на холестерола.

Какви са последствията от такова лекарство?

От една страна, изобретението може да повлияе на определени гени, намалявайки мастната маса и липидите в кръвта, а оттам и риска от сърдечно-съдови заболявания. Лекарството подобрява и инсулиновата чувствителност, което е важно за диабетици и хора със затлъстяване. Но въпреки обещаващите резултати, последствията от употребата на ,,Вълшебното хапче“ все още не са напълно изяснени. Така че проучването все още продължава.