Начало Други Защо не бива да подценяваме боя със сянка?

Защо не бива да подценяваме боя със сянка?

Защо не бива да подценяваме боя със сянка?
0

Бойните спортове се състоят от толкова много аспекти, които преспокойно могат да объркат всеки начинаещ. Първо е загрявката, след това обилен стречинг, упражнения, чували, лапи, спаринг. Всеки един детайл е важен сам по себе си и неглежирането му може да ви коства много, без значеие дали гоните резултати или тренирате за кеф.

Боят със сянка е един от най-пренебрегваните, но в същото време и най-важни аспекти от вашата тренировка. Без значние дали тренирате муай тай, бокс, кикбокс, карате или бойно самбо. Ако сте новак в бойните спортове, то трябва да знаете, че боят със сянка е чудесен начин да загреете всеки мускул в тялото си и да пуснете първите капки пот.

Много хора не правят никакъв бой със сянка или пък го правят просто за да кажат, че са го направили. А това е неправилно и така лъжете само и единствено себе си. Боят със сянка не само е чудесен вариант да загреете и да се подготвите за същинската тренировка, но също така стимулира мисловната ви дейност и отпуска най-важния мускул – този между ушите. В бойните спортове човек трябва да обръща внимание не само на физическата, но и на менталната част.

Ето ви и някои полезни съвети и препоръки, които да спазвате в боя със сянка:

Започнете бавно и опростено

Няма никакъв смисъл да изгорите половината си запас от енергия в боя със сянка. Не това е целта му. Ако започнете на бързи обороти и започнете да пускате десетки удари в секунда, то ще се изморите много бързо и няма да имате сили за същинската тренировка. Най-важното нещо в случая е да се научите на баланс и да имате стабилна основа. Това е изключително важно за прогреса ви. След като схванете основните техники и започнете да ги изпълнявате свободно, тогава вече може да добавяте повече удари и да правите по-сложни комбинации.

Бъдете концентрирани и мислете

Бъдете фокусирани върху това, което правите в момента. Старайте се всяко движение да е плавно и да го изпълнявате правилно. Ъгъл на ръката, позиция на гарда, въртене на торса. Не трябва просто да правите някакви движения. Трябва да сте сериозни и да мислите за това какво, как и кога правите. В противен случай лошите навици ще се вселят у вас, а това е рецепта за провал. Ако от рано се научите на грешни движения, после много трудно ще ги изкорените.

Винаги следете стойката и позицията на тялото ви. Ако сте педантични в този дребен детайл, ще се научите на правилна стойка и навици, които след това да пренесете на чувала, спаринга или в мача.

Визуализирайте опонент

За да усетите още по-голяма полза от боя със сянка, визуализирайте опонент срещу себе си. Представете си, че срещу вас има човек, който също се опитва да ви „намери“. Така ще се научите да спазвате и контролирате определена дистанция, а освен това ще имате и цел. „Противникът“ трябва да е там, където вие го сложите. Така ще работите и над дефанзивните ви умения – сайд степове, ескиважи, отклони, висок и нисък гард.

Освен дистанция и защита, ще работите над умението да пускате удари от определени ъгли и ситуации.

Изпробвайте различни комбинации

Импровизация. Запомнете тази дума! Боят със сянка е чудесна възможност да тренирате нови техники и комбинации, които искате да прибавите към арсенала си. Най-вероятно вече имате някоя любима поредица от удари, но боят със сянка ви дава възможност да се усъвършенствате и да качвате стъпало по стъпало. По този начин ще разчупите наученото и ще имплементирате новите техники. Бъдете креативни, но и сериозни. По този начин и мозъкът ви ще запамети по-лесно въпросните комбинации, което ще направи по-лесно използването им по време на спаринг или мач.

Бъдете отпуснати и спокойни

Това ще помогне движенията ви да бъдат плавни и последователни, а не хаотични. В бойните спортове никога не трябва да си прекалено стегнат и вдървен. Това съвсем не означава да правите упражненията половинчато или мързеливо.

Контролирайте дишането си и се пуснете по течението. Поддържайте ритъм, вдигайте и понижавайте темпото, но това винаги трябва да става съзнателно. Така няма да се уморявате толкова лесно и ще бъдете по-отпуснат между въжетата или на татамито.

Работете над защитата

Тук се повтаряме, но това е само защото това е изключитлено важно. В бойните спортове успяват тези, които имат добра защита. Боят със сянка не трябва да бъде само и единствено пускане на удари. Въздушните комбинации могат да ви накарат да забравите за дефанзивния аспект на играта, затова винаги мислете за дистацията и защитата.

Паметта на мускулите ви ще нарасне благодарение на хилядите повторения, а така ще може да ползвате защитните маневри безпроблемно и срещу истински съперник.